Zaujímavosti

Včely: 5 zaujímavostí o našich lietajúcich kamarátoch

včely

videní: 839

Včely sú pre náš ekosystém najdôležitejšie a preto by sme sa o nich mali zaujímať oveľa viac. V žiadnom prípade by sme ich nemali brať ako otravný hmyz (na rozdiel od komárov – ble). Pozri sa teda s nami na 5 fascinujúcich zaujímavosti o našich lietajúcich kamarátoch.

5. Existuje 25 000 rôznych druhov včiel

Na svete existuje neuveriteľných 25 000 rôznych druhov včiel. Pre lepšiu predstavu, na našej planéte existuje približne 10 000 druhov vtákov a asi 5400 rôznych cicavcov. Väčšina ľudí si myslí, že včela má svoj bacuľatý tvar, je pruhovaná s hustou srsťou a pokojne si lieta. To sú však čmeliaky, ktoré tvoria približne 1 percento druhov včiel na celom svete. Iní veria, že všetky včely vyrábajú med a žijú v spoločnou kráľovstve so svojou včelou kráľovnou, robotnicami a trúdmi. V skutočnosti takto žije iba malá časť včiel.

 

 

V skutočnosti väčšina druhov včiel nezodpovedá populárnemu vyobrazeniu včiel. Niektoré sú veľké a okrúhle, no mnohé z nich sú chudé a malé. Sú pruhované, metalické, farebné a niektoré sú čierne – lesklé. Mnoho včiel žije iba šesť týždňov, iné však dokážu prežiť roky. Niekoľko včiel môžeme zaradiť medzi spoločenský hmyz, ako sú mravce, ktoré žijú v obrovských kolóniách. Väčšina včiel sú takzvané samotárske včely, ktoré hniezdia samé, no v tesnej blízkosti.

Existujú včely, ktoré olizujú ľudský pot, včely s dlhým a krátkym jazykom, banícke včely, brázdové včely (tie hniezda v zemi), včely murárske a včely listonohé, ktoré žijú v dutých stonkách rastlín. Nasledujú kvetinové včely, tesárske včely alebo sadrové včely. Štvrtina druhov včiel sa vzdala vytvárania vlastného hniezda a namiesto neho si prevzala domov iných včiel. Všade tam, kde sa nachádzajú kvitnúce rastliny, od vetrom ošľahaných vrcholkov hôr až po vlhké džungle a vyprahnuté púšte, budú včely, ktoré ich budú opeľovať.

Najväčšou včelou na svete je Megachile pluto alebo Wallaceova obrovská včela, pomenovaná po viktoriánskom prírodovedcovi Alfredovi Russelovi Wallaceovi, ktorý ju prvýkrát zaznamenal. Meria 4 cm na dĺžku, má obrovské rozpätie krídel 6,3 cm a má čeľuste ako roháč. Túto včelu ľudstvo nevidelo 38 rokov a panovali tak obavy, že vyhynuli. Znovuobjavená bola v roku 2019 na indonézskom ostrove, kde hniezdila v aktívnom stromovom termitisku. Naproti tomu, najmenšie včely majú dĺžku menej ako 2 mm a sú členmi skupiny Euryglossina (Quasihesma), ktorá pochádza z Austrálie.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov