Zaujímavosti

Zaujímavé historické fakty, ktoré vás nadchnú

historické fakty

videní: 2.3K

Armáda duchov

Čo je lepšie ako moment prekvapenia? Čo tak neviditeľnosť? Počas 2. svetovej vojny boli vojenské sily ochotné vyskúšať čokoľvek, čo by im mohlo poskytnúť výhodu. Jednou z taktík, ktorú použili Američania, bolo vybudovanie plnohodnotných, vierohodných armád vábničiek.

Namaľovali veľké nafukovacie objekty, ktoré mali vyzerať rovnako ako skutočné tanky a technika. Spolu s vymysleným rozhlasovým hovorom a púšťaním zvuku cez výkonné reproduktory to stačilo na vytvorenie “armády duchov” a oklamanie nepriateľa, aby buď nadhodnotil, alebo zle odhadol americké sily. Tím viac ako 1 000 umelcov a dizajnérov, ktorí vytvorili prepracované modely, bol za svoj prínos odmenený civilnými vyznamenaniami.

Vojnový kúzelník

Rovnako ako armáda duchov Američanov, aj Briti mali v rukáve niekoľko trikov. Jedným z nich bol kúzelník Jasper Maskelyne, ktorý sa zo svojej profesie stal expertom na maskovanie vecí.

Bol vymenovaný za vedúceho “Experimentálnej sekcie pre maskovanie”. Spolu so svojím tímom používali namaľované drevené kvádre, vďaka ktorým tank zhora vyzeral ako nákladné auto. Maskelyne tiež zvykne vojakom radiť, čo majú robiť, ak ich chytí nepriateľ, a vybavoval ich falošnými kartovými balíčkami s mapami a hrebeňmi

 

Rok bez leta

Keď v roku 1815 vybuchla hora Tambora v Indonézii, bola to najväčšia erupcia v dejinách ľudstva. Tá vystrelila 36 kubických kilometrov horniny a popola priamo do atmosféry a naplnila ju sírou. Bola taká veľká, že zablokovala slnečné svetlo natoľko, že priemerná teplota na planéte klesla o jeden stupeň Celzia.

Zrážok bolo menej, čo vyvolalo neúrodu a hladomor, pri ktorom zahynulo najmenej milión ľudí. Na celom svete zostala obloha zahmlená a tmavá ešte niekoľko rokov potom. Vtedy ešte neexistovali fotoaparáty, ale maľby vytvorené v tom čase nám dávajú dobrú predstavu o tom, aké strašidelné to muselo byť.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov