Zaujímavosti

Zaujímavé historické fakty, ktoré vás nadchnú

historické fakty

videní: 2.3K

Habsburgovci

Habsburgovci boli pri moci v Európe takmer 800 rokov. Vládli Nemecku prostredníctvom Fridricha IV., ktorý sa stal aj cisárom Svätej ríše rímskej, a túto pozíciu si rod udržal až do roku 1835. Možno ich označiť za najvplyvnejšiu dynastiu v európskych – a možno aj svetových – dejinách.

Nakoniec sa generácie sobášov s cieľom udržať si moc v rodine prejavili aj na genetickej výbave. V rokoch 1527 až 1661 zomrelo 80% detí rodiny, čo viedlo k tomu, že mužská krvná línia v roku 1740 definitívne vymrela a znamenala koniec ich moci v nasledujúcich dvoch storočiach.

 

Príbeh o Gendžim

Každý rok vychádzajú milióny románov, stačí sa pozrieť do letiskového kníhkupectva. Všetky však pochádzajú zo starobylého Kjóta z roku 1010, keď autor menom Murasaki Šikibu napísal najstarší zaznamenaný román.

Kniha zavedie čitateľa do sveta vtedajšej elitnej japonskej spoločnosti očami muža menom Gendži a skúma jeho vzťahy so ženami v jeho živote vrátane matky, priateliek a dohodnutého manželstva. Kniha bola označená za “monumentálne literárne dielo” a dodnes sa teší veľkej obľube.

Založenie Ríma

Rímska ríša vládla nad Britániou viac ako 350 rokov, počnúc rokom 43 n. l. Po príchode vytvorili osadu, ktorú nazvali Londinium, dobre situovanú pri rieke Temža. Toto miesto dnes poznáme ako Londýn a už vtedy netrvalo dlho, kým sa premenilo na centrum obchodu a dopravy. V roku 200 n. l. Rimania postavili okolo mesta veľký múr, ktorý sa týčil do výšky viac ako 6 metrov.

Rimania opustili Britániu začiatkom 5. storočia a múr okolo Londýna pomaly degradoval alebo bol zničený, hoci jeho časti sú viditeľné dodnes.

 

Lietajúci tigri

Možno je to dnes už ťažké si predstaviť, ale kedysi dávno, počas 2. svetovej vojny, lietali americkí piloti v čínskych lietadlách a bojovali na obranu krajiny. Boli súčasťou tímu s názvom Americká dobrovoľnícka skupina, známejšia pod prezývkou Lietajúce tigre – táto skupina patrí medzi veľmi zaujímavé historické fakty.

Táto skupina bola nasadená proti japonskému letectvu, ktorému sa Číňania technologicky a zručne nemohli rovnať. Boli najatí ako žoldnieri, pretože to bolo v roku 1941 ešte pred oficiálnym zapojením sa Ameriky do konfliktu. Keď Japonci zaútočili na Pearl Harbour, táto skupina bola vyslaná do akcie a okamžite sa ukázalo, že je schopná Japoncov poraziť. Bolo to istým spôsobom prvé víťazstvo Ameriky vo vojne.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov