Tipy a triky

Spánok je veľmi krehký. Tieto zlozvyky ho narúšajú!

spánok

videní: 2.4K

6. Prejedanie pred spaním

Ak ješ svoj obed, teda najväčšiu porciu dňa, po 15:00, znamená to, že si jedol neskoro. Niekoľko štúdií ukázalo, že existuje súvislosť medzi neskorým jedlom a kyslým refluxom a poruchami trávenia, čo zasa ovplyvňuje kvalitu spánku. Neskoré stravovanie súvisí aj s problémami so stratou hmotnosti a obezita môže spôsobiť spánkové apnoe a iné poruchy spánku.

Tip: Vyhni sa veľkému jedlu 3 hodiny pred spaním. Dezerty a nezdravé jedlá sa nejedia večer. Vypi si radšej čaj z harmančeka bez cukru.

5. Ignorovanie tvojej kofeínovej hranice

Kofeín podnecuje telo k presvedčeniu, že to nie je unavené, a hoci sa účinok môže po niekoľkých hodinách vytratiť, telo má ešte stále veľa kofeínu, s ktorým sa musí vysporiadať, a to aj ďalších 10 hodín po tvojom espresse. Mnoho ľudí si, žiaľ, neuvedomuje, že káva nie je jediný nápoj s kofeínom. Čokoláda, energetické nápoje, väčšina čajov a cola sú poskytovateľmi kofeínu. Dokonca aj horúce kakao obsahuje dostatok kofeínu, aby zabránilo zdravému spánku.

Tip: Obmedz spotrebu kofeínu a konzumuj ho ráno.

4. Odloženie budíka

O tom, že odloženie budíka je zlé pre zdravie, bolo podniknutých mnoho štúdií.  Takéto posúvanie v skutočnosti zvyšuje hladiny kortizolu, známeho tiež ako stresový hormón.

Tip: Mysli na zobudenie ako na rituál. Musíš byť schopný zobudiť sa uvoľneným spôsobom, aby si mohol začať svoje dni s nízkou úrovňou stresu. Vypočítaj si spánkové cykly a podľa toho nastav budík.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov