TOP 10

Psychologické fakty, ktoré vám zaručene vyrazia dych

psychologické fakty

videní: 1.1K

Syndróm fantómových vibrácií

Ak ste nechceli otravovať všetkých okolo seba, bolo kedysi civilizované dať telefón na tichý režim – vibrovanie. Problém bol v tom, že naše telá si na tieto vibrácie tak zvykli, že začali vysielať falošné vibrácie.

Štúdia z roku 2012 zistila, že takmer 9 z 10 mladých ľudí zažilo “syndróm fantómových vibrácií”, keď si boli istí, že cítia bzučanie vo vrecku, len aby otvorili telefón a nenašli žiadne nové oznámenia. Tento syndróm je v súčasnosti menej častý vďaka úplne tichým režimom a – buďme úprimní – väčšina z nás aj tak kontroluje telefón každých pár minút.

Hikikomori

Poznáte ten pocit, keď by ste najradšej zostali na celý deň doma? V Japonsku existuje typ človeka, ktorý má tento pocit každý deň a je taký bežný, že sa po ňom pomenoval celý psychologický stav.

Používa sa slovo hikikomori, čo v japončine znamená “zostať doma”. Ľudia s týmto stavom, hlavne mladí muži až muži v strednom veku, odmietajú celé mesiace alebo roky vychádzať von a vyhýbajú sa akejkoľvek sociálnej interakcii ako pustovníci. A nie je to malý problém, približne jeden a pol milióna Japoncov je zaradených do kategórie hikikomori.

Parížsky syndróm

Všetci sme videli Paríž vo filmoch – Eiffelova veža je jednou z najznámejších pamiatok na svete a mesto vždy pôsobí tak očarujúco. Ale pozor, pred kúpou lístka tam skúste znížiť svoje očakávania.

Odborníci zaznamenali “extrémnu formu kultúrneho šoku”, ktorú nazvali “parížsky syndróm”. Turisti prichádzajúci do Paríža boli niekedy takí dezorientovaní, že im z toho bolo fyzicky zle. Stáva sa to vtedy, keď sa návštevníci stanú extrémne nervóznymi, čo potom naruší spôsob, akým črevá spracovávajú potravu. Týkalo sa to najmä japonských turistov, pretože kultúrne rozdiely medzi týmito dvoma miestami sú také veľké.

Dúfame, že sa vám tieto psychologické fakty páčili, a že vás niečo naučili.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov