TOP 10

Psychologické fakty, ktoré vám zaručene vyrazia dych

psychologické fakty

videní: 1.1K

Plán B nefunguje

Vypracovanie núdzového plánu nemusí byť vždy to najrozumnejšie, čo môžete urobiť. Znie to ako spôsob analýzy a predvídania všetkých rôznych výsledkov, ale podľa psychológov z Pensylvánskej univerzity je to úplne nesprávne. Zistili, že ľudia sú menej motivovaní tvrdo pracovať, ak vedia, že existuje “plán B”.

V experimente museli účastníci plniť skupinové úlohy, aby získali odmeny. Skupiny, ktorým bolo povedané, že bude šanca získať rovnaké odmeny neskôr, zaznamenali výrazný pokles výkonu. Ak máte v zálohe bezpečnú možnosť, nikdy zo seba nevydáte všetko.

Psychické otupenie

Keď sa dozviete o celosvetovej tragédii, ktorá postihuje milióny ľudí, je nielen ťažké to pochopiť, ale možno je to vlastne nemožné, mozog na to jednoducho nie je stavaný. Čím vyšší je počet postihnutých ľudí, tým viac to náš mozog blokuje prostredníctvom mechanizmu “psychického otupenia”. Je pre nás oveľa jednoduchšie pochopiť a cítiť spojenie na individuálnej úrovni s ľuďmi, ktorých vidíme a s ktorými komunikujeme.

Zdá sa to prirodzené, ale svet by mohol byť oveľa lepší, keby sme dokázali svoju empatiu rozšíriť o niečo viac. Ďalšie miesta už obsadila najlepšia pätica psychologických faktov. Toto sú tie top psychologické fakty!

Ako sa hudba stáva vašou obľúbenou

Umenie a hudba sú síce hmlisté a interpretačné, ale v našom tele sa objavujú hmatateľné fyzické reakcie. Keď počúvame hudbu, aktivuje sa mediálny limbický systém, ktorý súvisí s emóciami, dlhodobou pamäťou a správaním.

Najsilnejšie máme tendenciu reagovať na hudbu, ktorá sa dotýka našej autobiografickej pamäte z určitého obdobia nášho života, najčastejšie z mladosti. Ak to skombinujeme s uvoľňovaním dopamínu, čo je “šťastná chemická látka” v tele, ktorá nám dodáva spokojnosť a motiváciu, pripútanosť k piesni môže vyvolať silné emócie šťastia alebo smútku.

Najdepresívnejšia krajina na svete

Je to oficiálne, Francúzsko je najdepresívnejšou krajinou na svete. Aspoň podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie. V priemere každý piaty Francúz niekedy v živote trpí “veľkou depresiou”.

Ešte viac ľudí, približne každý tretí Francúz, užívalo psychotropné lieky, najmä antidepresíva. Možno preto sa ľudia v Paríži zdajú byť takí nepriateľskí!

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov