TOP 10

Vedecké fakty, ktoré sú zvláštne, divoké no za to pravdivé

vedecké fakty

videní: 1.1K

“Rosička” chytá hmyz pomocou lepkavých tykadiel

Rastlina “rosnička” má pozoruhodne účinný spôsob, ako chytať svoju potravu. Je vybavená dlhými červenými tykadlami, ktorým je ťažké sa vyhnúť. Nič netušiaci hmyz je k rastline priťahovaný a už sa nikdy nevráti.

Drobná žľaza na konci každého tykadla produkuje sladkú lepkavú látku. Keď hmyz pristane, ostatné chápadlá ho obtočia okolo seba a pomaly strávia, potom sa rozvinú a sú pripravené na ďalšie jedlo.

Najrýchlejší mravec na svete

855 milimetrov za sekundu možno neznie veľmi rýchlo, ale na mravca je to blesková rýchlosť. Mravec saharský strieborný sa pohybuje rýchlosťou rovnajúcou sa 3 kilometrom za hodinu. Ako už názov napovedá, tieto mravce žijú v saharskej púšti a v extrémnych horúčavách strávia nad zemou každý deň len niekoľko minút.

Keď sa však objavia, ich predátori sa ich snažia chytiť. V pomere k ich veľkosti, ak by sme ich rýchlosť prepočítali na človeka, bola by rovnaká, ako keby človek bežal 200 metrov za sekundu – viac ako 20-krát rýchlejší ako Usain Bolt!

“Magnetotaktické baktérie”

Vedeli ste, že existuje druh baktérií, ktorý funguje ako malý kompas? Nazývajú sa “magnetotaktické baktérie” a zachytávajú magnetické pole planéty, aby sa mohli presunúť do lepšieho prostredia. Obsahujú oxid železitý alebo sulfid železitý, ktoré sa zhlukujú a vytvárajú magnetické nanočastice.

Vedci dúfajú, že skúmanie týchto drobných baktérií nám pomôže pochopiť, ako môžu magnetické pole Zeme využívať aj niektoré živočíchy a či sa dá využiť v medicíne, na ničenie rakovinových buniek alebo dodávanie liekov do určitých častí tela.

Dúfame, že ste si tento článok užili, a že sa vám tieto vedecké fakty páčili!

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov