TOP 10

Vedecké fakty, ktoré sú zvláštne, divoké no za to pravdivé

vedecké fakty

videní: 1.1K

Papagáj Dracula vyzerá ako fiktívny upír

Upíri sú len vymyslení, však? Možno nie úplne. Výstižne pomenovaný “papagáj Dracula” môže dorásť až do výšky 1,5 metra, ktorý je ťažké prehliadnuť. Ich črty jasne naznačujú, odkiaľ dostali meno – zahnutý špicatý zobák, čierna srsť peria s červenými zábleskami.

Je to druh vtáka, ktorého by ste mali považovať za znamenie, ak s ním skrížite cestu. Našťastie sa väčšinou vyskytujú len na Novej Guinei a pokiaľ vieme, nevyhľadávajú krv!

“Efekt para orechov”

Ak hodíte do vrecka alebo nádoby rôzne orechy alebo obilniny, pravdepodobne uvidíte, že tie väčšie sa dostanú na vrchol. Verte tomu alebo nie, ale táto skutočnosť je predmetom seriózneho vedeckého skúmania. Tento efekt sa zdá byť protichodný, pretože zvyčajne, ak je predmet ťažký, padá bližšie ku dnu.

Na pochopenie tohto javu, neoficiálne známeho ako “efekt para orechov”, sa použilo 3D a röntgenové zobrazovanie, aby sa zistilo, čo presne sa deje vo vnútri balíkov. Výskumníci zistili, že väčšie orechy sa začali pohybovať smerom nahor až vtedy, keď boli vo vertikálnej polohe.

Neskôr teoretický model naznačil, že k efektu dochádza spontánne, čo znamená, že na jeho vznik nie je potrebné sáčkom zatriasť. Keď sa jednotlivé orechy zrážajú, tie ťažšie sa navzájom oveľa viac odpudzujú, pretože majú väčší náboj, čo im pomáha pomaly sa pohybovať smerom hore.

“Tanec včely medonosnej”

Čo o vás hovorí váš tanec? Zaručujem, že sa nepodobá tomu, čo robia včely. “Váhavý tanec” je niečo, čo včelári pozorujú už desiatky tisíc rokov. Včely potrebujú spôsob, ako medzi sebou komunikovať. A jedným z najúčinnejších spôsobov je tanec. Aby včela rozšírila správu o tom, kde sa nachádza kvet, tancuje pred zvyškom kolónie.

Hovoríme o nátlaku! Našťastie pre ne existujú len dva varianty tanca: kruhový tanec a tanec s kmitaním. Zatiaľ čo kruhový tanec je celkom zrozumiteľný a oznamuje, že kvety sú nablízku, kmitavý tanec je o niečo presnejší – ostatným včelám oznamuje smer a vzdialenosť. Zahŕňa “kmitavý beh” zo strany na stranu v priamej línii, potom sa v slučke vráti do východiskového bodu. Čím väčšia je slučka, tým väčšia je vzdialenosť. A ktorým smerom sa pohybuje, tam by mali včely smerovať, aby našli kvety.

Všetko to znie dosť zložito, rád použijem jazyk namiesto tanečných pohybov!

Keratín vo vašich vlasoch je rovnaký ako v rohoch nosorožcov

Čo máte spoločné s 1300 kilogramov ťažkým nosorožcom? Možno si nemyslíte, že veľa. Ich rohy sa však z veľkej časti skladajú z bielkoviny nazývanej keratín, ktorá tvorí naše vlasy a nechty.

Naše nechty môžu mať rovnaký základ ako roh nosorožca, ale u nosorožcov sa tento proteín premieňa na tvrdú obrannú zbraň prostredníctvom oveľa väčšieho počtu vrstiev. Dokonca rastú približne 2 centimetre ročne, čo je takmer rovnako rýchlo ako ľudské nechty.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov