Zaujímavosti

Vajcia: 10 najznámejších mýtov pokorených!

vajcia

videní: 2.0K

Existuje mnoho spôsobov, ako je možné pripraviť vajcia. Môžeš si spraviť napríklad vajce na tvrdo, praženicu či omeletu. Existuje tiež mnoho mýtov o vajciach, ktorým ľudia bezhlavo veria bez toho, aby vedeli, aká je pravda. Dnes si takéto mýty vyvrátime a ty sa už nikdy nebudeš musieť obávať vysokého cholesterolu.

10. Vajcia zvyšujú cholesterol

Všeobecne sa odporúča ľuďom s vysokým cholesterolom vylúčiť určité výrobky, ktoré by mohli cholesterol naďalej zvyšovať. Vajíčka boli dlho na zozname zakázaných potravín. Áno, žĺtky obsahujú viac tukov a cholesterolu ako bielky. Ale nie všetky tuky sú zlé a takzvaný dobrý cholesterol nie vždy zvyšuje hladinu zlého cholesterolu v krvi.

Samozrejme, nie je dobré zjesť denne tri vajcia, ale jedno ti neublíži. Tí, ktorí trpia cukrovkou a kardiovaskulárnymi ochoreniami, by mali byť opatrnejší a jesť nie viac ako 3 vajíčka týždenne.

9. Nemal by si jesť žĺtky, ak chceš schudnúť

Niektorí ľudia nejedávajú žĺtky, pretože sa boja tuku. V skutočnosti žĺtky obsahujú proteíny a ďalšie užitočné látky, ako je vitamín D, ktoré prispievajú k absorpcii vápnika. Obsahujú tiež cholín, ktorý zaisťuje dobrú funkciu pečene.

Tieto látky, rovnako ako luteín, ktorý je užitočný pre naše oči, chýba vo vaječných bielkach. American Heart Association tvrdí, že jedno vajce denne môže byť ľahko súčasťou zdravej výživy. Experimenty dokazujú, že jedenie jedného vajíčka na raňajky (namiesto pečiva) znižuje množstvo jedla, ktoré skonzumuješ počas dňa, a tým aj počet kalórií, ktoré prijímaš.

8. Existujú iba biele alebo hnedé vajíčka

Kuracie vajíčka môžu byť rôzne, ale zvyčajne sa stretávame len s hnedými a bielymi. Farba škrupiny závisí napríklad od plemena sliepky: kurčatá leghorn majú biele vajcia a kurčatá z Rhode Island majú hnedé vajíčka. Niektoré plemená (napríklad Araucana, Ameraucana a iné) majú modré alebo zelené vajíčka. Farba škrupiny tiež závisí od pigmentu a od množstva aminokyselín.

 

7. Hnedé vajcia sú lepšie ako biele

Často počujeme, že hnedé alebo čierne výrobky sú zdravšie ako biele (napríklad chlieb alebo cukor). Ale toto neplatí pri vajíčkach. Štúdie ukázali, že hnedé vajíčka sú takmer rovnaké ako biele.

Kvalita vajíčka sa odvíja skôr od iných faktorov. Napríklad vajcia sliepky, ktoré strávili veľa času na slnku, znášajú vajcia, ktoré obsahujú 3-4 krát viac vitamínu D.

6. Sliepky z voľného chovu znášajú zdravšie vajcia

Toto je kontroverzná téma. Hoci vajíčka od sliepok z voľného chovu obsahujú viac vitamínov A, E, D a omega-3 mastných kyselín, tieto sliepky trpia viac chorobami a ako sliepky v klietkach. Napríklad vo Veľkej Británii sú úrovne úmrtnosti nosníc z voľného chovu vyššie ako u sliepok v klietkach.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov