TOP 10

Podivné prehistorické tvory, ktoré vás môžu vystrašiť

prehistorické tvory

videní: 921

Ichthyostega

Treba si uvedomiť, že v období karbónu boli moria plné života, najmä žralokov a tvorov ako Stethacanthus, ktorý mal na hlave zvláštny výčnelok pokrytý zubami. Krajiny ako Grónsko, ktoré sú dnes polárnymi krajinami, boli v období karbónu tropickými zónami. To znamená, že na týchto miestach bolo možné vidieť obrovskú rozmanitosť života.

Ichtyostega bol obojživelník, ktorý podľa vzhľadu, najmä hlavy a chvosta, vyzeral presne ako ryba. Bolo to preto, že svoje vajíčka pokryté želé kládla do vody.

Eusthenopteron

Jednými z prvých suchozemských živočíchov boli náhodou pavúky a hmyz. Boli to totiž antropodi. To im dávalo dvojdomú výhodu. Na jednej strane im ich kĺbové nohy umožňovali ľahký pohyb po nerovnom teréne. Na druhej strane mohli vďaka vonkajším kostiam zostať mimo vody bez toho, aby sa dehydrovali.

Existovali však aj lalokoplutvé ryby, ako napríklad Eusthenopteron, ktoré zostávali v blízkosti vody a mohli začať vychádzať na súš. Boli to najstarší predkovia obojživelníkov. Pri prenasledovaní koristi sa často približovali k súši v blízkosti vody a pomaly sa naučili tlačiť na súš.

Pikaia

Toto zviera bolo pomenované podľa neďalekej hory Pika. Hoci vyzeralo ako červ, malo tuhý prút, ktorý prechádzal celým jeho telom. Napriek tomu, že nešlo o chrbticu, vedci si myslia, že sa jej podobala. To ich viedlo k myšlienke, že tento živočích mohol byť jedným z prvých predkov stavovcov.

Arandapsis

Arandapsis, jedna z prvých známych rýb, patrila medzi prehistorické tvory, ktoré boli bez čeľustí, ale mali žiabre umožňujúce vodnú existenciu. Mala tvrdé telo podobné pancieru, ktoré ju chránilo pred dravými živočíchmi, ako sú eurypteridy. Niektoré z týchto rýb dosahovali dĺžku až dva metre. Takéto ryby vládli v moriach takmer 130 miliónov rokov. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o potomkov Pikaia.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov