TOP 10

Podivné prehistorické tvory, ktoré vás môžu vystrašiť

prehistorické tvory

videní: 867

Podivné prehistorické tvory, ktoré vás môžu vystrašiť: Zem má za sebou dlhú a búrlivú históriu. Vesmír vznikol pred 12 až 15 miliardami rokov, zatiaľ čo naša Galaxia vznikla približne pred 4600 miliónmi rokov. Do tohto obdobia možno datovať aj vznik Zeme.

Prvé živé bytosti boli jednoduché; prvé formy života sa začali objavovať až po 1000 miliónoch rokov od vzniku Zeme. Zložitejšie formy života sa objavili až o ďalších 2 500 miliónov rokov neskôr. Tu je zoznam, ktorý obsahuje niektoré podivné prehistorické tvory.

Podivné prehistorické tvory, ktoré vás môžu vystrašiť

Brachiosaurus

Tento najväčší dnes známy dinosaurus bol vysoký ako štvorposchodová budova. Taký dlhý krk sa zrejme vyvinul preto, aby mohol jesť listy z naozaj vysokých stromov jurského obdobia, ktorého bol súčasťou. Z rovnakého dôvodu boli veľmi vysoké aj ďalšie sauropody ako diplodok a cetiosaurus.

Plateosaurus

Rané dinosaury, ktoré pochádzali z plazov, boli dvoch typov – teropódy alebo mäsožravce a sauropódy alebo rastlinožravce. Plateosaurus bol sauropod s mohutným telom, ktorý mal jedinečnú výhodu v tom, že dokázal chodiť po všetkých štyroch aj len po zadných nohách, pretože boli dostatočne svalnaté.

Takisto jeho predné nohy mali pazúry, ktoré mu umožňovali lámať konáre. Bohužiaľ, nemohol žuť svoju potravu, a preto musel prehĺtať celé kamene, aby mohol rastliny v nej stráviť!

Mesosaurus

Toto zviera je medzi geológmi aj paleontológmi dosť kontroverzné. Podľa druhu horniny, na ktorej sa našli jeho fosílie, by sa totiž mohlo zdať, že toto zviera bolo plazom. Približne 270 miliónov rokov starý tvor bol väčšinou považovaný za živočícha, ktorý kládol vajcia do vody, ale žil na súši.

Iní vedci však tvrdili, že tento tvor mohol byť v skutočnosti nejakým druhom jaštera, ktorý sa dokázal prispôsobiť aj širokému spektru vodných scenárov.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov