Zaujímavosti

Vitamín D: Tieto varovné signály ťa upozornia na jeho nedostatok

vitamín D

videní: 792

3. Bolesť kostí a kĺbov

Štúdie ukázali, ako nedostatok vitamínu zvyšuje šance na reumatoidnú artritídu v neskoršom veku. Je to preto, že pomáha udržiavať kostnú hmotu v našom tele tým, že pomáha pri vstrebávaní vápnika. Ďalší vedecký prehľad ukázal, že ľudia, ktorí trpeli chronickou bolesťou svalov a inými problémami súvisiacimi s kosťami, mali tendenciu mať nižšie hladiny vitamínu D.

2. Neustála únava

Únava môže mať mnoho príčin, vrátane stresu, úzkosti, depresie a nedostatku vitamínu D. Jedna štúdia, na ktorej sa zúčastnilo 480 ľudí s týmto nedostatkom vitamínu ukázala, že všetci pociťovali únavu. Slabšie kosti a svaly totiž môžu spôsobiť únavu celého tela. Úprava stravy a užívanie vitamínu môže byť úspešné pri navrátení chýbajúcej energie.

1. Hojenie rán trvá dlhšie

Je známe, že ľudia s cukrovkou majú problémy s hojením rán. Ak však nemáš cukrovku, je možnosť, že máš nedostatok vitamínu D. Ukázalo sa, že tento vitamín môže regulovať rastové faktory nového tkaniva. Tento príznak sa dá všimnúť pomerne jednoducho, keďže sa ti budú aj menšie rany hojiť neobvykle dlho.

A ako teda do tela dostať vitamín D?

Vitamín D vo svojom tele dokážeš zvýšiť vďaka zmenám v stravovaní, braním rôznych výživových doplnkov alebo správnym opaľovaním.

Zlepšenie tvojej stravy by malo byť vždy prvou voľbou a potraviny ako mastné ryby, vaječné žĺtky, obohatené mlieko a jogurty sú dobrým zdrojom vitamínu D. Ako bolo spomenuté vyššie, vitamín D môžeš získať z rôznych voľnopredajných výživových doplnkov. Pri opaľovaní je nutné vybrať si ten správny opaľovací krém, vyhnúť sa slnku v čase od 10:00 do 16:00 a dbať na to, aby si použil opaľovací krém znova po 2 hodinách alebo po aktivitách vo vode ako je plávanie.

Zdroj: Brightsidetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov