Zaujímavosti

Amerika: Podivné fakty o Amerike, ktoré vás ohromia

amerika

videní: 2.3K

Amerika: Vedeli ste, že v USA dnes žijú doslova milióny potomkov Mayflowerovcov? A čo skutočnosť, že boli dovezené Mustangy? Ak nie, ste na správnom mieste. Príbeh Ameriky môže byť zamotaný, dokonca chaotický. Začal sa odvážnou myšlienkou – samovládou – a v priebehu toho nám dal Divoký západ, Veľkú hospodársku krízu a takmer apokalypsy.

Mylné predstavy sa na nás lepia ako žuvačka na topánky a naši vodcovia, či už skutoční alebo vymyslení, môžu byť rovnako zvláštni. Táto naša krajina nie je vždy slnečná, okolo nás sa krútia zemetrasenia, záplavy a občas aj tornáda. Ale napriek bláznivosti má svoje čaro – je to divoká jazda, ale zábavná.

Amerika: Podivné fakty o Amerike, ktoré vás zmätú

Predmet Astronauti a Amerika

Od okamihu, keď NASA v roku 1958 spustila svoju činnosť, zanechali skauti svoju stopu vo výskume vesmíru. Z 320 vybraných astronautov a vedcov ich neuveriteľných 181 nosilo skautský odznak.

Z 24 ľudí, ktorí cestovali na Mesiac v rámci misií Apollo, bolo 20 skautov, vrátane 11 z 12 ľudí, ktorí sa pohybovali po Mesiaci. Ich príbeh však nie je len o prechádzkach po Mesiaci a triumfoch.

Bývalí skauti sa zúčastnili aj na misiách poznačených tragédiou. Traja astronauti Apolla I, štyria hrdinovia Challengeru a piati členovia posádky Columbie opustili tento svet, keď robili to, čo mali najradšej – svoju povinnosť voči Bohu a svojej krajine.

Delová guľa z občianskej vojny zabila človeka (v roku 2008)

Americká občianska vojna si v roku 2008 vyžiadala ďalšiu obeť, tentoraz však nie na bojisku, ale na príjazdovej ceste v meste Chester v štáte Virgínia. Sam White, zberateľ pamiatok z občianskej vojny, objavil delostrelecký granát a priniesol ho domov. Nábojnica vybuchla na jeho príjazdovej ceste, zabila ho a zanechala mrazivú pripomienku toho, že vojnové zbrane môžu byť smrtiace aj dlho po tom, ako doznie posledný úder bubnov.

Táto nehoda je jasnou pripomienkou tisícov nevybuchnutej munície (UXO), ktorá stále ticho čaká na poliach a dvoroch po celom svete.

Keď sa jeden muž pokúsil založiť nezávislý štát na Floride

Počuli ste niekedy o Williamovi Augustovi Bowlesovi?

V roku 1792 bol tento excentrický muž vodcom veľmi zvláštnej vzbury na floridskom pohraničí.

Tento samozvaný “generálny riaditeľ národa Muskogee” viedol proti španielskej nadvláde armádu zloženú z utečených otrokov, spojencov Seminolov a dokonca aj bývalých obyvateľov.

Kedysi britský vojak používal partizánsku taktiku, aby narušil obchod a spochybnil španielsku autoritu, a pritom priťahoval odmeny zo všetkých strán. Bowles sa niekoľkokrát vyhol šibenici, dokonca raz utiekol zo španielskeho väzenia na Filipínach, až kým ho v roku 1803 nevydali španielskym úradom. Zomrel v roku 1805, keď bol ešte stále zatvorený na hrade Morro v Havane na Kube.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov