TOP 10

Neskutočné fakty o týchto známych miestach, ktoré sú však pravdivé

fakty

videní: 1.1K

7. Dych berúce modré plamene zo sopky Kawah Ijen

Tento vulkanický komplex sa nachádza v Indonézii. V noci je úplne normálne vidieť modré plamene, ktoré “stekajú” ostrovom. Táto intenzívna modrá farba vzniká vďaka spaľovaniu sírových plynov. Niektorí ľudia sú tak zmätení, že si myslia, že to, čo preteká cez sopku je modrá láva.

6. Saharská púšť bola v minulosti dažďovým pralesom

Môže byť naozaj ťažké predstaviť si Veľkú sfingu v Gíze v obklopení zeleného raja. Keby sa však prostredie saharskej púšte nezmenilo, mohla to byť realita. Podľa vedcov bola táto obrovská púšť kedysi dažďovým pralesom, ktorý bol domovom neuveriteľných zvierat, ako napríklad hrochov.

Náhla zmena v ekosystéme bola spôsobená zmenou orbitálnej rotácie Zeme. Výskum ukázal, že v budúcnosti nie je vylúčená opätovná zmena a tak sa možno zopár generácií po nás dočká zelenej Sahary.

5. Pyramída El Castillo vydáva zvuky pri potlesku ľudí

Keď navštíviš Chichén Itzá v Mexiku, môžeš sa postaviť na spodok schodov pyramídy El Castillo a tlieskať rukami, aby si objavil kráslne cvrlikanie. Je to zvuk vtáka Quetzal, ktorý sa ozýva celým týmto miestom. Nie je jasné, či architekti pyramídy stavali celú stavbu s týmto úmyslom, ale aj napriek tomu je to neuveriteľná podívaná.

4. Kvôli silným zemetraseniam v Machu Picchu sa zmenil spôsob výstavby

Z dôvodu poškodenia štruktúry mesta sa predpokladá, že kým bolo Machu Picchu vo výstavbe, túto oblasť zasiahlo niekoľko zemetrasení. Preto môžeme vidieť zmenu technológie výstavby – od vytesaných prepletených skál k naskladaným skalám, ako sú tie na obrázku.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov