Zaujímavosti

Bol Leonardo da Vinci obdarovaný rýchlym okom, a tak zachytil úsmev Mony Lisy?

leonardo

videní: 985

Známy renesančný umelec Leonardo da Vinci mohol byť požehnaný rovnakým syndrómom rýchleho oka, aký majú najlepší tenisoví a baseballoví hráči.

V Leonardovom prípade táto “super-vízia” mohla znamenať, že dokázal vidieť a zároveň zaznamenať prchavé momenty vo svojich obrazoch – napríklad aj záhadný úsmev Mony Lisy. Táto schopnosť vidieť detaily aj v prípade rýchlejšie sa pohybujúcich alebo prchavých javov môže byť výsledkom vyššej frekvencie žmurkania, uviedol David Thaler, genetik na Bazilejskej univerzite vo Švajčiarsku. Mal Leonardo túto schopnosť?

 

 

V prípade Leonarda by mohla vysoká frekvencia žmurkania vysvetliť, ako dokázal opísať zmeny v tvare padajúcich kvapiek vody a rozpoznať prchavé výrazy, ktoré je vidieť v mnohých jeho obrazoch. V prípade Mony Lisy dokázal namaľovať úsmev, ktorý prechádza okamihom, keď sa začne usmievať, a nie taký klasický ustálený, z ktorého ťa bolia všetky bunky na tvári.

Bol Leonardo da Vinci obdarovaný rýchlym okom a tak zachytil úsmev Mony Lisy?

 

Obraz Leonardovej maľby Posledná večera – freska na stene kostola v Miláne – zachytáva aj prichádzajúce prejavy apoštolov, pravdepodobne potom, ako im Ježiš Kristus povedal, že „jeden z vás ma zradí,“ povedal Thaler. Švajčiarsky genetik sa inšpiroval prvýkrát poznámkou, ktorú Leonardo napísal v jednom zo svojich zápisníkov. Konkrétne ide o jednu úvahu: “Vážka dokáže lietať vďaka štyrom krídlam a keď sú tie vpredu zdvihnuté, tie vzadu sú spustené.”

A tak sa vedec rozhodol, že také niečo by chcel vidieť na vlastné oči. V lete teda pozoroval vážky tak obozretne, ako sa len dalo, ale preňho boli krídla lietajúcich vážok vždy rozmazané. Vtedy začal riešiť teóriu o tom, čo to môže znamenať. Thalerov výskum ukazuje, že zadné krídla vážky nie sú synchronizované s prednými krídlami približne o stotinu sekundy. Komentár v jeho zápisníkoch naznačuje, že Leonardo videl tú stotinu sekundy, ktorá zodpovedá frekvencii žmurkania 100 Hertzov, alebo stokrát za sekundu – zhruba dvojnásobok frekvencie žmurkania väčšiny ľudí.

Bol Leonardo da Vinci obdarovaný rýchlym okom a tak zachytil úsmev Mony Lisy?

 

Ďalší slávni umelci preukázali rovnakú schopnosť zachytiť prchavé okamihy vo svojej práci, ako napríklad japonský grafik Katsushika Hokusai, ktorý vytvoril kultovú drevorezbu „Pod vlnou Kanagawa“ – tiež známu ako „Veľká vlna“. 

Zdroj: livescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov