TOP 10

Vesmír: Najpodivnejšie veci, ktoré vedci objavili

vesmír

videní: 2.0K

Vesmír: Už od počiatkov výskumu vesmíru je záujem verejnosti o pochopenie nevyslovených tajomstiev vesmíru obrovský. Vesmír je zvláštny a my tiež.

Nielenže sme objavili zvláštne prírodné zázraky vznášajúce sa vesmírom, ale zanechali sme vo vesmíre aj svoju vlastnú výraznú stopu. Vesmír je však oveľa bizarnejší, než mu pripisujeme.

Vesmír: Najpodivnejšie veci, ktoré vedci objavili

Vesmírny motýľ

Videli ste už niekedy vesmírneho motýľa?

Nádherné zábery boli zachytené Hubblovým vesmírnym teleskopom. Okrem názvu Twin Jet Nebula má aj o niečo menej poetický názov PN M2-9. Ja však dávam prednosť Vesmírnemu motýľovi; veď sa naň len pozrite!

PN M2-9 je bipolárna planetárna hmlovina, čo znamená, že jej dvojhviezdny systém obsahuje dve hviezdy namiesto jednej.

Žiarivé škrupiny na fotografii ukazujú posledné svetlo umierajúcej hviezdy po tom, čo boli jej vonkajšie vrstvy vyvrhnuté. Astronómovia zistili, že obe hviezdy v hmlovine Twin Jet majú približne rovnakú hmotnosť ako Slnko. Zatiaľ čo väčšia hviezda sa blíži ku koncu svojho života, jej menší partner je vysoko vyvinutý malý biely trpaslík.

Vesmír a jeho vlastný bermudský trojuholník

Zem je obrovský magnet. Jej magnetické pole chráni atmosféru planéty – a ľudskú technológiu – pred časticami vyžarovanými Slnkom. Naša ochranná bublina má však chybu. Na Zemi je len jedno miesto, kde môžu škodlivé slnečné častice preniknúť do našej atmosféry a narušiť drahé zariadenia. Nazýva sa juhoatlantická anomália (SAA).

SAA sa rozprestiera na území Južnej Ameriky a južného Atlantiku. Každá vesmírna stanica alebo zariadenie prechádzajúce touto oblasťou riskuje stratu údajov alebo poškodenie hardvéru. V dôsledku toho NASA často vypína satelity, ktoré prechádzajú cez SAA, kým sa nevrátia pod metaforický magnetický dáždnik. Hoci z tejto oblasti nič zázračne nezmizne, predstavuje značné riziko pre astronautov a vesmírne vybavenie. Ako by to vyzeralo, keby ani vesmír nemá svoje vlastné záhady?

Planéta 9 (a 10)

V roku 2017 tím výskumníkov z Caltechu zverejnil údaje, ktoré naznačujú, že naša slnečná sústava môže obsahovať deviatu planétu. Predpokladá sa, že planéta 9, ktorá je desaťkrát väčšia ako Zem, obieha v najvzdialenejších častiach slnečnej sústavy ďaleko za zamrznutými pustatinami Kuiperovho pásu. Do roku 2019 tiež odhalili, že možno objavili planétu desať. A tento kolos by mohol krúžiť okolo samotného Kuiperovho pásu. Neobvyklé pohyby objektov v Kuiperovom páse vlastne podporujú ich teóriu.

Dokonca aj keď vezmeme do úvahy teóriu o planéte deväť, niektoré z objektov v Páse majú dráhy, ktoré sú asi o 8 % odlišné od toho, čo by sme očakávali. Najpravdepodobnejšou odpoveďou je masívny objekt s hmotnosťou Marsu, alebo inými slovami – úplne nová planéta.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov