TOP 10

Vesmír: Najpodivnejšie veci, ktoré vedci objavili

vesmír

videní: 2.2K

Záhadný mesiac Saturnu – Peggy

Ukázali sme vám, ako to vyzerá, keď hviezdy umierajú a keď sa rodia. Ale boli ste už niekedy svedkami zrodu nového Mesiaca?

Vesmírna sonda Cassini počas svojej misie zachytila množstvo úžasných a historických záberov Saturnu a do tohto zoznamu sa pridala, keď objavila nový mesiac, ktorý sa formuje tesne za Saturnovými prstencami. Nový mesiac, pomenovaný “Peggy”, má veľkosť len asi 0,5 mil (0,8 km) a zdá sa, že sa formuje na najvzdialenejšom – alebo “A” prstenci Saaturnu.

Vedci sa domnievajú, že tieto mesiace vznikajú, keď sa ľadové častice v prstencoch vytlačia na vonkajšie okraje. Predstavte si kvapku vody, ktorá je vymrštená na okraj rotujúceho disku, a budete mať celkom dobrú predstavu o tom, čoho sú svedkami z prvej ruky.

Kométa vypúšťajúca alkohol

Keď si astronómovia prvýkrát všimli kométu Lovejoy, všetko sa zdalo byť normálne. Veď viete, snehová guľa s chvostom. Obyčajné. O rok neskôr, v roku 2015, Lovejoy prešla okolo Slnka a teplo spôsobilo nevídanú udalosť. Kométa začala chrliť etylalkohol. To je ten istý, ktorý si ľudia objednávajú z jedálneho lístka alebo skladujú v pivnici. Počas vrcholu opojenia Lovejoy vypúšťal každú sekundu objem 500 fliaš vína.

Opitá kométa dodáva dôveryhodnosť teórii, že všetok život na Zemi bol zasiaty kométami. Prečo? Lovejoy nevypúšťal len alkohol, ale aj veľké množstvo cukru a organických molekúl, ktoré (keď sa spoja) tvoria stavebné kamene DNA.

Život v blízkosti Jupitera?

Pri hľadaní života medzi hviezdami je Europa (jeden z najväčších z 90 Jupiterových mesiacov) jedným z najsľubnejších kandidátov.

Už sme potvrdili prítomnosť rozsiahlych oceánov pod jej ľadovým povrchom a vedci sa domnievajú, že na jej dne by sa mohli nachádzať teplé geotermálne pramene. Tieto prieduchy by mohli hostiť tisíce foriem života, podobne ako dno našich oceánov tu na Zemi.

Predpokladá sa, že oceány Európy – podobne ako Zem – produkujú desaťkrát viac kyslíka ako vodíka. Táto kombinácia chemických reakcií z hydrotermálnych prieduchov a vodného kyslíka vedcov a astronómov nesmierne vzrušuje!

Záhada Mesiaca

Dňa 4. marca 2022 narazila do Mesiaca raketa, ktorá vytvorila masívny kráter široký viac ako 90 stôp (alebo 27,4 metra).

Nehody rakiet – najmä také, ktoré spôsobia ich náraz do Mesiaca a vytvorenie nových kráterov – nie sú takmer ničím novým. Rovnaký osud už stihol niekoľko rakiet NASA. Dvojitý kráter, ktorý po sebe zanechala táto záhadná raketa, je však pre vedcov unikátnym pohľadom, pretože žiadna iná raketa po sebe ešte nezanechala takýto tvar.

NASA nevie, kto raketu vypustil ani prečo. Čína už kategoricky poprela, že by bola ich.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov