Zaujímavosti

Mestá duchov, ktoré by ste mali vidieť aspoň raz v živote

mestá duchov

videní: 4.2K

Beichuan – Čína

Mesto Pej-čchuan v čínskej provincii S’-čchuan tragicky poznačilo ničivé zemetrasenie v roku 2008. Táto prírodná katastrofa premenila rušné mesto na tichý pamätník. Zachované ruiny teraz slúžia ako silná pripomienka následkov zemetrasenia. Priťahuje návštevníkov, ktorí sem prichádzajú vzdať úctu a dozvedieť sa o hlbokých dôsledkoch tejto udalosti na komunitu. Miesto poskytuje dojímavý pohľad na odolnosť a obnovu tvárou v tvár prírodným katastrofám.

Romagnano al Monte – Taliansko

Romagnano al Monte, klenot zasadený do talianskeho regiónu Kampánia, ponúka pozoruhodný obraz stredovekého života. Toto mesto, opustené po zemetrasení v roku 1980, má starobylé kamenné budovy a kľukaté uličky, ktoré hovoria o jeho bohatej minulosti. Romagnano al Monte sa nachádza na vrchole kopca, odkiaľ je výhľad na úchvatnú krajinu, ktorá ponúka pokojnú, ale zároveň strašidelnú krásu. Jeho opustenosť zachovala jedinečné architektonické dedičstvo, vďaka čomu je zaujímavou destináciou pre tých, ktorých láka bohatá história a kultúra Talianska. Návštevníci sa môžu túlať opustenými ulicami, predstavovať si život, aký bol pred stáročiami, a oceniť pretrvávajúce čaro tohto talianskeho mesta duchov.

Ostrov Hašima – Japonsko

Ostrov Hašima, často známy ako Gunkandžima (ostrov bojových lodí), je symbolom rýchlej industrializácie Japonska. Kedysi sa na ňom ťažilo uhlie pod vodou a od konca 19. storočia až do jeho opustenia v roku 1974 sa na ňom darilo. Hustý zhluk schátraných betónových budov na tomto malom ostrove vytvára ostrý kontrast s okolitým morom a vytvára surrealistickú atmosféru. Ostrov Hašima, ktorý je teraz otvorený pre turistov, odhaľuje pozostatky kedysi prosperujúcej komunity s obytnými domami, školou a nemocnicou. Je to strašidelné svedectvo o úspechoch aj nákladoch priemyselného pokroku, ktoré nabáda k zamysleniu sa nad zložitou súhrou priemyslu, komunity a životného prostredia.

Zdroj: themost10 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov