Zaujímavosti

Mestá duchov, ktoré by ste mali vidieť aspoň raz v živote

mestá duchov

videní: 4.2K

Plymouth – Montserrat

Plymouth na Montserrate sa často označuje za novodobé Pompeje Karibiku. Toto hlavné mesto, ktoré sa zmenilo na mesto duchov, pochované popolom po výbuchu sopky Soufrière Hills v roku 1995, ponúka neobyčajný pohľad. Mesto, kedysi živé spoločenstvo, dnes leží pod vrstvami sopečných trosiek. Hodinová veža, ktorá sa týči nad vrstvami popola, symbolizuje odolnosť voči prírodným katastrofám. Je to atraktívny cieľ pre tých, ktorí majú záujem vidieť priamy vplyv sopečnej činnosti na ľudské sídla.

Bannack, Montana – USA

Bannack, Montana, je dobre zachovaným svedectvom obdobia americkej zlatej horúčky. Mesto bolo založené v roku 1862 po objavení zlata a rýchlo sa rozrastalo, ale čoskoro bolo opustené, keď sa zlato vyčerpalo. Toto historické mesto duchov, ktoré je dnes štátnym parkom, ponúka viac ako šesťdesiat stavieb, od starého saloonu až po väznicu, ktoré sú tichými pamiatkami kedysi prosperujúcej komunity. Návštevníci sa môžu prechádzať opustenými ulicami a cítiť sa prenesení do čias prospektorov a priekopníkov, čo z neho robí poklad pre milovníkov histórie.

Cañada de Benatanduz – Španielsko

V srdci Španielska sa nachádza Cañada de Benatanduz, strašidelne krásne mesto duchov. Kedysi to bola stredoveká osada, ktorej rozpadajúce sa kamenné budovy a úzke uličky sú ozvenou príbehov z dávnych čias. Pomalý úpadok mesta sa začal v 19. storočí a zrýchlil sa s vyľudňovaním vidieka v 20. storočí. Dnes je malebným, ale pochmúrnym odrazom plynutia času a ponúka pokojný, ale strašidelný únik do histórie španielskeho vidieka.

Varosha – Cyprus

Varosha na Cypre patrí medzi unikátne mestá duchov, ktoré od roku 1974 zamrzli v čase v dôsledku politického konfliktu. Kedysi bolo rušným turistickým centrom, teraz je opustené, jeho hotely a podniky uviazli v čase. Je ohradené ostnatým drôtom a slúži ako jasná pripomienka rozdelenej histórie ostrova. Pre tých, ktorí sa zaujímajú o moderné dejiny a dôsledky konfliktov, ponúka Varosha presvedčivý, aj keď pochmúrny pohľad na dôsledky geopolitických sporov.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov