Zdravie

Uši: Prečo by ste si ich mali prestať čistiť vatovými tyčinkami?

uši

videní: 2.8K

Prečo potrebujeme ušný maz?

Ako sme už spomenuli vyššie, ušný maz okrem toho, že obsahuje baktérie a zbavuje sa ich, zabraňuje aj tomu, aby sa do uší dostali iné veci, ako napríklad chrobáky a nečistoty. Je tiež najlepším prírodným mazivom, ktoré zabraňuje vysychaniu ucha a svrbeniu. A je naprogramovaný tak, aby sa z ucha odstránil vždy, keď sa pustíme do fyzických aktivít. V skutočnosti sa sama zatlačí do vonkajšieho zvukovodu, odkiaľ ju zmyje obyčajná sprcha.

Jednoducho chráni naše uši.

Čo robiť, ak vám vatové tyčinky spôsobujú bolesť?

Ak bolesť spočiatku nie je nič vážne a máte pocit, že je znesiteľná, môžete skúsiť užiť voľnopredajné lieky proti bolesti a uvidíte, ako to pôjde. Ak však bolesť pretrváva a neskôr ju sprevádza buď tlmený sluch, alebo zvonenie v ušiach, mali by ste vyhľadať lekára. Mohlo by ísť o vážnejšie poranenie ucha, ktoré si vyžaduje odbornú pozornosť a radu.

 

Ako si bezpečne vyčistiť uši?

Tieto 2 metódy sa ukázali ako najúčinnejšie a bezpečné na domáce použitie:

  • Používajte kvapky do uší: Môže to byť detský olej, minerálny olej alebo glycerín, ktorý si opatrne nakvapkáte do ucha. Všetky dokážu zmäkčiť ušný maz. O 2 dni neskôr si môžete pomocou injekčnej striekačky nakvapkať do ucha trochu teplej vody a nakloniť hlavu, aby voda mohla uniknúť. Potom budete musieť použiť čistý uterák na vyčistenie vonkajšej časti ucha.
  • Použite čistú utierku: Ušný maz sa zmyje vždy, keď vstúpite do sprchy, ale týmto spôsobom môžete pomôcť odstrániť jeho posledné kúsky. Môžete vziať suchý obrúsok, namočiť ho do vody a potom vyčistiť vonkajšiu časť ucha.

Existujú však niektoré voľne predajné metódy čistenia, ktorým by ste sa mali vyhnúť:

  • Ušné sviečky: Táto metóda je na internete veľmi populárna, ale podľa lekárov nie je vôbec účinná. Na druhej strane sa môže ukázať ako nebezpečná a dokonca môže spôsobiť spálenie vašich vlasov.
  • Rôzne predmety: Ako sme už spomenuli, mnohí ľudia používajú na čistenie uší vrchnáky od pier, kľúče a špendlíky. Všetky tieto predmety však môžu uviaznuť v ušiach a spôsobiť vážne poškodenie, napríklad prepichnutie ušných bubienkov.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov