Zaujímavosti

Prečo potrebuješ močiť, keď je vonku chladno?

močiť

videní: 567

Všimol si si niekedy, že cítiš nutkanie močiť viac, keď teplota klesá? Ukazuje sa, že je to niečo celkom normálne, čo sa stáva každému a vysvetlenie je dosť fyziologické.

 

 

Telo, voda a potreba močiť

Aby sme začali chápať tento fyziologický fenomén, musíme vedieť, že telo má 2 hlavné spôsoby, ako eliminovať nadbytočnú tekutinu:

  • Potením: Ľudské telo každý deň vykonáva rôzne funkcie, ktoré vyžadujú energiu produkujúcu teplo. Teplé počasie a fyzické aktivity tiež zvyšujú telesnú teplotu, takže potenie funguje ako chladiaci systém.
  • Močom: Voda, ktorú prijímame, sa vstrebáva tráviacim systémom a prechádza do krvi. Odtiaľ sa prebytočná tekutina zachytáva obličkami a odvádza sa do močového mechúra, aby sa vylúčila vo forme moču.

Najjednoduchší záver, ktorý z toho môžeme vyvodiť, je, že keď je zima, potíme sa menej. Takže, ak nie je pot, jediným spôsobom, ako telo vylúči vodu, je močenie. Aj keď je to pravda, vysvetlenie je o niečo komplikovanejšie a je spôsobené takzvanou diurézou indukovanou za studena.

 

Čo je studená diuréza?

Je to prejav zvýšenej produkcie moču, keď je vystavený nízkym teplotám. Možno si si všimol, že keď je horúco, tvoje telo vyzerá nafúknuté, čo je spôsobené zadržiavaním tekutín. V zime nastáva opak: telo je stiahnuté a obvykle si nezachováva tekutiny.

Keď teplota klesá, dilatácia tela tiež klesá, sťahuje sa a zadržiava menej tekutín, a preto generujeme viac moču. Telo reaguje na chlad a chráni sa tak, posiela viac krvi do jadra tela, kde sú orgány, a znižuje tok do končatín.

To spôsobuje, že krvné cievy sa sťahujú a zvyšuje sa tlak (rovnaké množstvo krvi v menšom priestore), ktorý je vnímaný obličkami, ktoré teraz majú za úlohu uvoľňovať tento krvný tlak odstránením nepotrebných tekutín, ktoré sa nakoniec premenia na moč.

V skutočnosti je studená diuréza pomerne častá pri činnostiach pod vodou, napríklad pri potápaní, pretože potápači okrem toho, že čelia nízkym teplotám, v dôsledku hĺbky podliehajú zmene tlaku v prostredí.

 

Kedy by ste sa mali začať obávať

Pretože na to, koľkokrát denne močíš, má vplyv veľa faktorov, ako je strava, fyzická aktivita alebo príjem tekutín, nie je možné určiť presné „normálne“ číslo, ale odhaduje sa, že človek močí v  priemere 6 alebo 7-krát denne a raz v noci. Ak si uvedomíš, že chodíš na toaletu viac ako priemerný človek, najmä v noci, mal by si sa poradiť so svojím lekárom, aby si vylúčil akékoľvek zdravotné problémy.

Okrem toho existuje niečo, čo sa nazýva urgentné močenie, ktoré sa vyznačuje neopísateľným nutkaním močiť, čo spôsobuje nepohodlie v močovom mechúre. Môže to byť spôsobené infekciou močových ciest, infikovanou alebo zapálenou močovou trubicou, problémami nervov alebo dokonca príjmom kofeínu.

 

 

Ak máš okrem toho, že chodíš príliš často na WC, iné príznaky, ako sú ťažkosti alebo bolesť pri močení, strata kontroly nad močovým mechúrom alebo zmena farby moču, zváž naplánovanie lekárskej konzultácie.

V prípade detí musíš venovať pozornosť aj tomu, koľkokrát denne močia. Hoci môže byť pre malé deti normálne niekoľkokrát sa pocikať, môže to byť tiež príznak problémov s močovým mechúrom alebo pomalším fyzickým vývojom.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov