Zdravie

Obezita a fakty, o ktorých si pravdepodobne netušil

obezita

videní: 969

6. Podporné prostredia a komunity majú zásadný význam pri prevencii obezity

Individuálna zodpovednosť môže mať plný účinok len vtedy, keď majú ľudia prístup k zdravému životnému štýlu a okolie ich podporuje v zdravých rozhodnutiach. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) mobilizuje celý rad zainteresovaných strán, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri formovaní zdravého prostredia a pri zabezpečovaní dostupnosti a dostupnosti zdravších stravovacích nápojov.

7. Stravovacie a telesné aktivity detí sú ovplyvňované ich okolím

Sociálny a hospodársky rozvoj, ako aj politika v oblasti poľnohospodárstva, dopravy, urbanizmu, životného prostredia, vzdelávania, spracovania potravín, distribúcie a marketingu ovplyvňujú stravovacie návyky a preferencie detí, ako aj ich fyzickú aktivitu. Tieto vplyvy však stále viac podporujú nezdravé zvýšenie telesnej hmotnosti.

8. Konzumácia zdravého jedla môže pomôcť predchádzať obezite

Pomáha obmedzenie celkového príjmu tukov a nahradenie nasýtených tukov nenasýtenými; zvýšenie konzumácie ovocia, zeleniny, strukovín, celých obilnín a orechov; obmedzenie príjmu cukru a soli.

9. Pravidelná fyzická aktivita pomáha udržiavať zdravé telo

Ľudia by mali počas celého života vykonávať adekvátnu fyzickú aktivitu. Najmenej 30 minút pravidelnej, stredne intenzívnej fyzickej aktivity znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, rakoviny hrubého čreva a rakoviny prsníka. Svalové posilňovanie a tréningy rovnováhy môžu znížiť riziko pádu a zlepšiť mobilitu u starších ľudí.

10. Najobéznejšie krajiny

Medzi krajiny s najväčším percentom obéznych ľudí patria malé ostrovné štáty Nauru (71 % celkovej populácie, približne 7.200 ľudí), Americká Samoa (54,1 % celkovej populácie, približne 30.000 ľudí), a Palau (48,9 % celkovej populácie, približne 10.200 ľudí). Naopak, na opačnom konci rebríčka sa umiestnila Etiópia (1,1 % – približne 1 milión ľudí), Bangladéš (1,1 % – približne 1,7 milióna ľudí) a Nepál (1,4 % – približne 290.000 ľudí). V Spojených štátoch amerických je za obéznych považovaných 33 percent populácie (cca 106 miliónov ľudí), na Slovensku 25,4 % (približne 1,4 milióna ľudí) a v Čechách až 32,7 % (približne 3,4 milióna ľudí).

Zdroj: WHO | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov