Zdravie

Obezita a fakty, o ktorých si pravdepodobne netušil

obezita

videní: 935

Obezita už dávno nie je problém, ktorý sa týka predovšetkým Ameriky. Svet sa čoraz viac polarizuje a obéznych ľudí pribúda. Pripravili sme si preto 10 faktov o obezite, o ktorých si doteraz pravdepodobne nevedel.

1. Nadváha a obezita sú definované ako “abnormálne alebo nadmerné nahromadenie tuku, ktoré môže poškodiť zdravie”

Index telesnej hmotnosti (BMI) – hmotnosť v kilogramoch vydelená mocninou výšky v metroch (kg/m2) – je bežne používaným indexom na klasifikáciu nadváhy a obezity u dospelých. WHO definuje nadváhu ako BMI rovnú alebo viac ako 25 a obezitu ako BMI rovnú alebo viac ako 30.

2. Viac ako 1,4 miliardy dospelých malo v roku 2008 nadváhu a viac ako pol miliardy obéznych

V roku 2008 malo viac ako 1,4 miliardy dospelých nadváhu a viac ako pol miliardy boli obézni. Najmenej 2,8 milióna ľudí každý rok zomrie v dôsledku nadváhy alebo obezity. Prevalencia obezity sa v rokoch 1980 až 2008 takmer zdvojnásobila. Ako sme spomínali v úvode, hoci je obezita spojená najmä s krajinami s vysokými príjmami, v hojnej miere nachádza aj v krajinách s nízkymi a strednými príjmami.

3. Celosvetovo bolo v roku 2013 až 42 miliónov detí predškolského veku s nadváhou

Detská obezita je jedným z najvážnejších problémov verejného zdravia 21. storočia. Deti s nadváhou sa v dospelosti pravdepodobne stanú obéznymi. Navyše majú oveľa väčšie riziko pridružených ochorení, ako je diabetes či kardiovaskulárne ochorenia v mladšom veku, čo je následne spojené s vyššou pravdepodobnosťou predčasnej smrti a invalidity.

4. Nadváha a obezita sú spojené s viac úmrtiami ako podváha

65 % svetovej populácie žije v krajinách, kde nadváha a obezita zabíjajú viac ľudí, než podváha. Patria sem všetky krajiny s vysokými a strednými príjmami. Celkovo ide o tieto ochorenia: 44 % cukrovka, 23 % ischemické choroby srdca a 7 – 41 % určitých typov rakoviny spôsobené nadváhou a obezitou.

5. Obezita zvyčajne výsledkom nerovnováhy medzi prijatými a spotrebovanými kalóriami

Zvýšená spotreba vysoko kalorických potravín bez rovnakého zvýšenia fyzickej aktivity vedie k nezdravému zvýšeniu hmotnosti. Znížená úroveň fyzickej aktivity bude mať tiež za následok energetickú nerovnováhu a povedie k prírastku hmotnosti.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov