Zaujímavosti

Čas: Fakty, ktoré sú tak ohromujúce, že im neuveríte!

čas

videní: 2.1K

Čas: Fakty, ktoré sú tak ohromujúce, že im neuveríte: Všemocná sila, ktorá riadi každý aspekt nášho života. Čas ovplyvňuje naše dni, týždne, mesiace – každú jednu vec, ktorú robíme a prežívame – či už je to neúprosný tikot hodín, alebo vesmírny tanec našej slnečnej sústavy.

Je však čas naozaj taký jednoduchý, ako sa zdá? Dnes sa ponoríme do zložitosti času a prinesieme vám fakty týkajúce sa jeho zvláštností, paradoxov a prekvapivých spôsobov, akými sa prelína s naším každodenným životom.

Môžeme spomaliť čas

Je nesmierne ťažké sústrediť sa na prítomnosť, pretože okolo každého okamihu sa vznáša “ozvena” minulosti a “predchuť” budúcnosti.

Naše myšlienky sú povestné tým, že odmietajú zostať v prítomnosti, stále smútia za minulosťou, ktorú nemožno nikdy vrátiť späť, alebo očakávajú budúcnosť, ktorá možno nikdy nepríde. Aké je teda riešenie, ako žiť “mimo času”? Mnohí múdri ľudia vrátane niekoľkých kľúčových náboženstiev navrhli rovnakú odpoveď: Buď tu a teraz.

Ukázalo sa, že meditácia, ktorej cieľom je uvedomenie si každej ubiehajúcej minúty, výrazne znižuje naše vnímanie času, čo môže zmierniť úzkosť a zúfalstvo. Takže keď sa nabudúce budete cítiť ťahaní dopredu alebo dozadu, spomeňte si: Teraz, buďte tu teraz.

Vieme, ako vyzerá čas

Pokiaľ ide o to, či je čas lineárny alebo kruhový, neexistuje správna odpoveď, ale existuje okolo toho niekoľko fascinujúcich myšlienok. Podľa Aristotela čas nemôže existovať ako línia, prinajmenšom taká, ktorá má začiatok a koniec, aj keď musel existovať čas, keď, nuž, čas sa začal. Muselo existovať niečo pred začiatkom času, aby mohol existovať čas, keď sa čas začal. To isté platí aj pre koniec času. Za hranicou času musí byť niečo, čo označí tento bod za koniec.

Je tu aj otázka, koľko časových línií existuje? Existuje jedna časová línia, po ktorej všetko ide, alebo existuje viac časových línií, ktoré sa striedavo pretínajú alebo prebiehajú paralelne? Je čas priamka s mnohými vetvami? Alebo možno prípady v toku času existujú nezávisle od seba. Existuje niekoľko teórií – ale žiadne odpovede.

Čas neexistuje

Počuli ste už niekedy, že čas nie je nič iné ako konštrukt našej mysle?

Podľa svätého Augustína, geniálneho kresťanského filozofa, niečo v minulosti už nemá atribúty toho, že je niečím – pretože to už neexistuje. Ak si spomenieme na nejakú udalosť alebo udalosť, zdá sa nám, že trvala dlho len preto, že si ju tak pamätáme. Keďže čas kvantifikujeme len na základe toho, ako si ho pamätáme, musí existovať len v našej mysli.

V rovnakom duchu povedal, že budúcnosť ešte neexistuje, takže nemôže mať žiadne merateľné veličiny. Ako taká – jediná vec, ktorá existuje, je prítomnosť, a jediný logický záver je, že čas existuje len v našich mysliach.

Nižší ľudia to vnímajú inak

Možno to znie zvláštne, ale má to zmysel. Vychádza z teórie, ktorú navrhol neurológ David Eagleman, že aj keď rôzne oblasti tela dostávajú informácie súčasne, trvá mierne odlišne, kým sa údaje dostanú do mozgu.

Predstavte si napríklad, že niekomu píšete správu a narazíte hlavou do telefónneho stĺpa a zároveň si narazíte palec na nohe – teoreticky sa informácie zo zranenia hlavy dostanú do mozgu rýchlejšie ako informácie z prsta na nohe, ale vy si budete myslieť, že cítite oboje súčasne. Toto oneskorenie pri vstrebávaní informácií spôsobuje, že ľudia s krátkym vekom sú viac “v obraze”. Pretože je oneskorenie pri dosahovaní informácií do mozgu menšie, nižší človek zažíva presnejšiu verziu času.

Ubieha pomalšie ako kedykoľvek predtým – a my to môžeme skutočne vidieť

Prítomnosť temnej energie je jednou z najväčších nevyriešených záhad fyziky. Vidíme ju a môžeme pozorovať jej účinky, ale netušíme, čo to je. Podľa jednej skupiny výskumníkov z Univerzity v Salamanke v Španielsku boli všetky naše snahy o objavenie a charakterizovanie temnej energie márne, pretože temná energia neexistuje.

Namiesto toho tvrdia, že všetky vplyvy temnej energie možno vysvetliť alternatívnou teóriou – že to, čo v skutočnosti pozorujeme, je spomaľovanie času na ceste k úplnému zastaveniu. Podľa profesorov vesmír nakoniec skončí zamrznutý na mieste na celú večnosť – ale nebojte sa, to bude až za miliardy rokov a Zem už vtedy nebude existovať.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov