Zaujímavosti

Tento predmet v kúpeľni je špinavší ako vaša toaleta

predmet

videní: 553

Najšpinavší predmet vo vašej kúpeľni vás môže prekvapiť. Tento predmet je špinavší ako záchodová doska.

Kúpeľne sú špinavé – jednoducho to nejde obísť. Sú domovom toaliet, umývadiel a spŕch a bývajú jedným z najšpinavších miest v domácnosti. A to bez ohľadu na to, ako často ich čistíte. A pretože záchodová doska je hostiteľom mnohých baktérií, je ľahké ju označiť ako najzávažnejšie miesto v kúpeľni. Výskum však túto predstavu vyvracia.

Celkovo sa tvrdé povrchy – ako je záchodová doska a podlaha – často drhnú, pretože sú to prvé riadky na vašom kontrolnom zozname na čistenie kúpeľne. A veľa ľudí sa zameriava na čistenie záchoda, pretože nič nekričí špinavé ako línia biofilmu v záchodovej mise. Ale čo iné predmety špecifické pre kúpeľňu? Charles Gerba, PhD, profesor mikrobiológie na University of Arizona, hovorí, že sú to látky v našej kúpeľni, ktoré si zaslúžia najväčšiu pozornosť. Áno, vaša predložka v kúpeľni je v skutočnosti špinavšia ako vaša záchodová doska, po ktorej nasledujú uteráky, ktoré by ste mali prať oveľa častejšie.

Kúpeľňová predložka – najšpinavší predmet?

„Urobili sme veľa výskumov o mikrobiológii domácností a nedávno aj kúpeľne,“ hovorí Gerba. Kúpeľňa je problematická z dvoch dôvodov, hovorí. Po prvé, zvlhne, keď vyjdete zo sprchy, a zostane mokrýá a vlhká, často v tmavej a vlhkej miestnosti.

Druhým problémom je, že veľa ľudí nosí topánky v kúpeľni (u nás na Slovensku to však nie je tak časté). To prispieva k špine a baktériám, ktoré sa nachádzajú na predložkách. „Takmer 90 % všetkých topánok má na sebe fekálne baktérie,“ hovorí Gerba.

Okrem sledovania topánok v celom dome a na kúpeľňových predložkách Gerba poukázala aj na potenciál spreja z toalety dopadať na predložky. Laboratórium Ecological Fluid Dynamics Lab na University of Colorado Boulder experimentovalo, aby zistilo, ako ďaleko boli kvapky vody vyvrhnuté do vzduchu pri splachovaní verejných toaliet. Častice vo vzduchu rýchlo vystrelia a do 8 sekúnd sa dostanú do výšky 150 cm nad toaletou. Kvapky boli nepredvídateľné a dopadali na steny okolo toalety vrátane za ňou a tiež na strop. To znamená, že v závislosti od blízkosti sa sprej z toalety môže ľahko dotknúť plyšovej predložky.

Ale aj keď niektoré výskumy môžu naznačovať, že treba zatvoriť kryt záchodovej dosky doma pred spláchnutím, nie každý s týmto riešením súhlasí. „Keď zatvoríte veko, sprej potom prejde cez vrch záchodovej dosky a narazí na steny na boku, pretože ste zúžili otvor, vďaka čomu voda vystrekuje vyššou rýchlosťou,“ hovorí Gerba a dodáva, že zatvorenie veka tiež vedie k väčšiemu znečisteniu záchodovej dosky a spodnej strany veka.

Ako zabrániť špinavým kúpeľňovým predložkám?

Bez ohľadu na to, či zatvoríte záchodovú dosku alebo nie, jedna vec je istá: Je dôležité, aby bola vaša kúpeľňová predložka čo najsuchšia. Jedným z faktorov, ktorý robí predložky najšpinavším miestom v kúpeľni, je to, že niekedy zostávajú vlhké celé hodiny, v závislosti od toho, aké vlhké je vaše prostredie, koľko ľudí sa sprchuje a koľko vody na ne strieka. Osušenie v sprche zabráni premočeniu vašej predložky. Môžete ju tiež zavesiť, aby vyschla, namiesto toho, aby ste ju nechali na podlahe, kde zostane dlhšie vlhšou.

Ďalší tip: Ak si pri vstupe do domu nevyzujete topánky, vyzujte si ich aspoň pred odchodom do kúpeľne (a často si čistite podlahy). Týmto spôsobom nedostávate vonkajšie choroboplodné zárodky na kúpacej podložke, kde sa môžu rýchlo a ľahko množiť. “Keď vyjdete zo sprchy, je vlhká,” hovorí Gerba. “Kedykoľvek máme látku, absorbuje vodu a veci ako fekálne baktérie tam prežijú dlhšie ako na tvrdých povrchoch.”

Ako umyť predložku do kúpeľne

Tvrdé povrchy v kúpeľniach stačí nastriekať a utrieť, čo Gerba odporúča robiť každých pár dní. Ale čo predložky do kúpeľne? Predložku do kúpeľne by ste mali umývať aspoň raz týždenne, a to nielen preto, aby zostala svieža a nadýchaná, ale čo je dôležité, aby ste odstránili baktérie.

Prvým krokom pri praní kúpeľňových predložiek je skontrolovať štítok. Mali by ste postupovať podľa pokynov na štítku vrátane toho, ktorá teplota je pre látku najlepšia. Väčšinu kúpeľňových predložiek možno prať v práčke. Buďte však opatrný pri kúpacích podložkách s gumovou zadnou stranou, ktoré by sa nemali sušiť pri vysokej teplote. Vo všeobecnosti môžu byť rýchloschnúce látky, ako je mikrovlákno a ženilka, dobrou voľbou, pretože rýchlo schnú a ľahko sa perú. Niečo, čo môžete ľahko umyť dvakrát týždenne, je tou najzdravšou voľbou.

Zdroj: rd | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov