Zaujímavosti

Prečo hranolky chutia tak zle, keď už sú studené?

hranolky

videní: 464

Hranolky rozhodne nie sú pre naše telo a trávenie najzdravšie, no raz za čas padne dobre aj zhrešiť. Tenké, chrumkavé a dozlatista upražené – presne také patria k najobľúbenejším pokrmom nielen medzi deťmi na celom svete.

Hranolky patria podľa prieskumov k najobľúbenejším prílohám na všetkých kontinentoch. Hodia sa k mäsu, rybe či vegetariánskym pokrmom a vďaka svojej plnej a výraznej chuti si uchmatli svoje miesto aj medzi snackmi a hlavnými samostatnými jedlami. Mnoho historikov sa zhoduje na tom, že “francúzske” hranolky pochádzajú z belgickej oblasti. Podľa nich bolo práve Belgicko kolískou smaženia hranoliek, a to už okolo roku 1600 nášho letopočtu.

Kto z nás nemá rád hranolky?

Ako sa ale z jedla, ktoré nedokážeš prestať jesť, stane menej chutný pokrm, ktorý je studený a relatívne nechutný? Jedným z hlavných dôvodov, prečo hranolky strácajú svoju príťažlivosť, keď sú studené, je to, že sa mení ich textúra.

Túto zmenu v štruktúre možno vysvetliť chemickým zložením zemiakov. Zemiaky sú plnené škrobom a ten chutí dobre iba vtedy, keď je dostatočne „hydratovaný“. Predstav si škrob v zemiakoch ako malé kryštalické guľôčky. Pri skutočne vysokých teplotách (aká je vo fritéze) bude do týchto guľôčiek tiecť voda a plniť ich ako balóny. Namiesto malej, tvrdej gule skončíš s niečím „pútavejším“.

Prečo hranolky chutia tak zle, keď už sú studené?

 

 

A práve táto nafúknutá textúra je niečo, čo sa ľuďom naozaj páči

Ale ako sa hranolky ochladzujú, voda sa z kryštálov začína vyťahovať a nadýchaná textúra sa stráca. A kam ide voda, keď opustí škrobové guľky? Priamo do kôry pokrmu. To premení chrumkavú kôrku vychádzajúcu z fritézy na mokrý a nie príliš chutný neporiadok.

Teplota tiež čiastočne vysvetľuje, prečo sa chuť hranoliek mení, keď sa ochladia. Zjednodušene povedané, teplo môže zvýšiť chuť potravín. Stačí, ak si spomenieš na rannú kávu, ktorú si si zabudol dopiť a poobede ju ochutnáš ako Nakoniec, vôňa hrá veľkú rolu v tom, ako chutí jedlo. Čerstvé hranolky majú vynikajúcu arómu, ale keď sú studené, vôňa je väčšinou preč a v byte zostane iba pach spáleného oleja. Bez tejto vône veľa chutí zmizne.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov