Zaujímavosti

Mars – Červená planéta: Prekvapujúce fakty o nej

Mars

videní: 4.8K

Misia na Mars s ľudskou posádkou

Aj keď sme už absolvovali množstvo úspešných robotických misií na Mars, misia s ľudskou posádkou stále predstavuje mnoho výziev, z ktorých najväčšia je, ako dlho by trvalo dostať sa tam. V súčasnosti by pilotovaná misia na Mars potrebovala najmenej 6 mesiacov len na to, aby sa dostala na planétu, čo by znamenalo značné vystavenie sa žiareniu v hlbokom vesmíre a mikrogravitácii, ktoré majú na ľudský organizmus zničujúce účinky. To by veľmi sťažilo rozsiahly výskum na povrchu planéty.

Napriek tomu existuje aktívne úsilie o uskutočnenie pilotovanej misie na Mars. Najväčšou z nich je expedícia pod vedením NASA, ktorá by sa mohla uskutočniť už v roku 2030. Čína, Rusko a ďalšie krajiny tiež jasne vyjadrili svoje ambície vyslať ľudí na Mars v najbližších desaťročiach.

Skaly na Marse

Nie, nehovoríme len to, že Mars je super – teda je, ale o to nejde. Hovoríme o skutočných horninách, ktoré spadli na Zem až z Marsu. Bolo len niekoľko vybraných, ktoré sa dostali až sem, ale keď sa tak stane, vedcom to dáva vzácnu príležitosť skúmať povrch Marsu z pohodlia vlastných laboratórií. Pravdepodobne najkontroverznejší výskum týchto hornín sa uskutočnil v roku 1996 na marťanskom meteorite. Vo výskume sa tvrdilo, že sa našli drobné skameneliny a ďalšie dôkazy o živote na Marse.

Hoci sa o ich výskume a teórii stále intenzívne diskutuje, celý výskumný tím z roku 1996 dodnes verí svojim záverom.

 

História Marsu

Keďže je Mars našou najbližšou planétou, je zrejmé, že nás zaujíma, a preto sme ako druh vykonali množstvo výskumov o tejto planéte a jej histórii. Z výskumov, ktoré sme za tie roky zozbierali, sa nám podarilo zistiť, že kedysi na Marse tiekla voda a boli tam oceány, kedysi mal oveľa hustejšiu atmosféru, ktorá sa viac podobala zemskej, a kedysi to bola podľa ľudských štandardov úplne obývateľná planéta. Mnohé naše otázky boli zodpovedané, ale uvoľnili miesto ďalším otázkam. Najväčšia z nich je: Čo sa stalo, že sa stal neobývateľným?

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov