Zaujímavosti

Mars – Červená planéta: Prekvapujúce fakty o nej

Mars

videní: 4.8K

Magnetické pole Marsu

Magnetické pole planéty chráni planétu pred slnečným kozmickým žiarením, čo znamená, že je veľmi dôležité pre správne udržanie života. Na základe výskumu Marsu sa nám podarilo zistiť, že Mars mal kedysi globálne magnetické pole, ale pred viac ako 4 miliardami rokov väčšinu svojho magnetického poľa stratil.

To viedlo k zničeniu väčšiny atmosféry Marsu slnečným vetrom. Odstránilo sa tak veľa z toho, čo tam bolo, čo viedlo k tomu, že Mars má teraz oveľa redšiu atmosféru. Napriek tomu sú na povrchu Marsu stále časti, kde je magnetické pole viac ako 10-krát silnejšie ako magnetické pole na Zemi.

“Marsotrasenia” – otrasy pod povrchom Marsu

Podobne ako na Zemi, aj na Marse sa tektonické dosky často posúvajú. Nazývame ich zemetrasenia, takže je len príhodné, že zemetrasenia na Marse nazývame, hádate správne, marsotrasenia. Na základe týchto marsotrasení sme vlastne dokázali rozoznať veľa o Marse ako planéte. Pristávací modul InSight bol hlavným zariadením, ktoré NASA použila na štúdium seizmickej aktivity planéty. Na meranie marsotrasení používa prístroj s názvom SEIS, čo je seizmometer; dokáže tiež určiť, či je seizmická aktivita spôsobená posunom tektonických dosiek rastliny alebo meteoritom.

Z týchto marsotrasení sa nám podarilo získať značné množstvo informácií o zložení Marsu vrátane toho, aká je planéta veľká, z čoho sa skladá a aký je obsah jej jadra. Misia InSights sa skončila v decembri 2022. Vďaka InSight!

Mars má sezónne počasie

Mars má podobne ako Zem naklonenú os voči Slnku. To znamená, že podobne ako na Zemi, aj na Marse dopadá počas roka na rôzne časti rôzne množstvo slnečného svetla, čo znamená, že má ročné obdobia podobne ako Zem. Na rozdiel od Zeme však bývajú ročné obdobia na Marse trochu extrémnejšie, čo je spôsobené jeho oválnou dráhou okolo Slnka. Jeho obežná dráha je tiež viac predĺžená ako u ktorejkoľvek inej veľkej planéty v našej slnečnej sústave.

To znamená, že keď je Mars najbližšie k Slnku, jeho južná pologuľa je naklonená k našej hviezde, čo planéte poskytuje krátke teplé leto, zatiaľ čo severná pologuľa zažíva krátku studenú zimu. Keď je Mars najvzdialenejší od Slnka, jeho severná pologuľa je naklonená k Slnku, čo mu poskytuje dlhšie, hoci nie také teplé leto, zatiaľ čo južná pologuľa zažíva dlhšiu a chladnejšiu zimu.

Nemá žiadne známky civilizácie

Napriek možným dôkazom o živote na Marse a významným dôkazom o vodných cestách a oceánskych systémoch všetky výskumy, ktoré sme na planéte vykonali, ukázali absolútne nulové dôkazy o tom, že by na Marse niekedy existovala nejaká civilizácia. V skutočnosti sme sa už v 60. rokoch minulého storočia snažili zistiť, či tam boli nejaké známky civilizácie.

Teraz sme zmapovali len asi 80 % povrchu Marsu, takže vždy je tu možnosť nájsť nejaké nové dôkazy, ale nie je to veľmi pravdepodobné. Je veľmi pravdepodobné, že prvou formou civilizácie na Marse budú samotní ľudia.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov