Zaujímavosti

Prečo muži vyzerajú často mladšie ako ženy rovnakého veku?

mladšie

videní: 610

Napriek množstvu výrobkov na starostlivosť o pleť a líčenia, vyzerajú ženy väčšinou staršie ako rovnako starí muži, ktorí často nepoužívajú vôbec žiadnu kozmetiku, pričom pôsobia mladšie.

Takáto nespravodlivosť sa dá ľahko vysvetliť z hľadiska biológie, aj keď nemožno prehliadať kultúrne dôvody. Prečo priemerný muž vyzerá mladšie ako jeho ženské rovesníčky?

Ženy v priemere starnú dvakrát rýchlejšie ako muži a po dosiahnutí určitého veku až trikrát

Predpokladá sa, že ženy v priemere starnú dvakrát rýchlejšie ako muži. Štúdie ukazujú, že obzvlášť silné rozdiely v procese starnutia medzi mužmi a ženami sa objavujú okolo 50-tky. Ženy v tomto okamihu začínajú starnúť trikrát rýchlejšie. Je to spojené s menopauzou. Ženské telo náhle zastaví produkciu estrogénu, hormónu, ktorý ovplyvňuje okrem iného produkciu kolagénu, ktorý je zodpovedný za pružnosť a mladosť pokožky.

Tvár ženy súčasne prechádza významnými zmenami. Predná časť nosa sa predlžuje, uši sa zväčšujú, oči sa zmenšujú a samotná tvár stráca pružnosť. Vek menopauzy je individuálny – pre niekoho nastáva v 40-tke a pre iného v 60-tke. Muži zažívajú podobný proces – andropauzu. V tomto čase klesá produkcia testosterónu v tele. Andropauza je však pomalá a preto je vo väčšine prípadov neviditeľná.

Pokožka mužov a žien sa líši na biologickej úrovni – je mladšia?

Prečo muži vyzerajú často mladšie ako ženy rovnakého veku?

Pánska pokožka je asi o 25% hrubšia ako ženská. Je to spôsobené veľkým množstvom testosterónu v tele. Časom sa hladina tohto hormónu znižuje a pokožka sa stenčuje. U žien je spočiatku tenšia, a preto sú na nej badateľné zmeny súvisiace s vekom. Okrem toho je spočiatku hustota kolagénu v pokožke mužov oveľa vyššia – pokožka sama o sebe je preto pružnejšia.

Odborníci, ktorí skúmali proces vnútorného starnutia pokožky, zistili, že v priemere je žena staršia ako muž v rovnakom veku približne o 15 rokov. To znamená, že z hľadiska biológie je 35-ročná žena a 50-ročný muž rovnakého veku. Pánska pokožka má ďalšiu biologicky určenú výhodu – je lepšie hydratovaná. Je to spôsobené tým, že muži sa potia častejšie a výdatnejšie a ich pot obsahuje viac kyseliny mliečnej, ktorá sa považuje za prírodný zvlhčovač.

Predpokladá sa, že muži od mladého veku dodržiavajú zdravý životný štýl, ženy sa vraj prebúdzajú na poslednú chvíľu

Prečo muži vyzerajú často mladšie ako ženy rovnakého veku?

Po 40-tke sa priemerná žena o seba prestáva starať, pretože v tom nevidí zmysel. Krása mladosti vyprchala, z mnohých sa stanú babičky. A ak začnú v tomto veku dbať na svoje zdravie a výzor, nepôjde to veľmi rýchlo. Je to beh na dlhú trať a nie každý má na to dostatok sily a trpezlivosti. Muži sa štatisticky viac venujú športu a veľa z nich chodí roky do posilňovní. Sú fyzicky aktívnejší a preto vyzerajú mladšie.

Zdroj: Adme topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov