Zaujímavosti

Smiech a jeho výhody, ktoré by ste mali poznať

smiech

videní: 839

Aké sú výhody smiechu? Smiech je súčasťou ľudského správania regulovaného mozgom. Pomáha ľuďom objasniť ich zámery v sociálnej interakcii a poskytuje emocionálny kontext rozhovorov. Smiech sa používa ako signál pre príslušnosť k skupine – signalizuje prijatie a pozitívne interakcie s ostatnými.

Smiech je oslavou dobrého a je to aj spôsob, ako sa vyrovnávame so zlým. Podobne ako plač, smiech je dobrým spôsobom odstraňovania toxínov z tela. Keďže myseľ a telo sú prepojené, pri smiechu používate úžasné množstvo svalov. Smiech je najlepší liek. Stále nám to hovoria. Ale v skutočnosti je za dobrým chichotom viac než len to, že nám na pár minút zdvihne náladu.

V skutočnosti je smiech veľká vec. A bolo dokázané, že má mnoho priaznivých účinkov na ľudský organizmus rôznymi spôsobmi. Stačí si pozrieť týchto 10 pôsobivých zdravotných prínosov smiechu.

Pomáha vám žiť dlhšie

Podľa nedávneho výskumu uverejneného v Archives of General Psychiatry. Starší optimistickí ľudia, teda tí, ktorí očakávali, že sa stanú dobré veci (a nie zlé), zomierali menej často ako pesimisti. V skutočnosti medzi účastníkmi štúdie vo veku 65 – 85 rokov mali tí najoptimistickejší o 55 % nižšiu pravdepodobnosť úmrtia zo všetkých príčin ako najpesimistickejší ľudia.

Posilňuje váš imunitný systém

Vedci zistili, že smiech skutočne posilňuje imunitný systém, pretože zvyšuje počet T-buniek produkujúcich protilátky. Vďaka tomu je menej pravdepodobné, že dostaneme kašeľ a prechladnutie. Znižuje tiež hladinu najmenej štyroch hormónov, ktoré sú spojené so stresom. Takže po dobrom chichote by ste mali byť oveľa menej napätí a úzkostliví.

Zmierňuje bolesť

Zistilo sa, že dobré chichotanie znižuje bolesť. Nielenže vás rozptýli od bolestí, ale do vášho organizmu uvoľňuje dobrý pocitový endorfín, ktorý je silnejší ako rovnaké množstvo morfia.

Britská štúdia ukázala, že len 15 minút smiechu môže zvýšiť toleranciu bolesti približne o 10 percent v dôsledku uvoľňovania endorfínov v mozgu. Tieto endorfíny spôsobujú niečo podobné ako prirodzené “opojenie” a vedú k príjemným pocitom pokoja, ako aj k dočasnému zmierneniu bolesti.

Zmierňuje depresiu

Už dlho je známe, že smiať sa pomáha ľuďom, ktorí trpia SAD alebo úplnou depresiou. Smiech znižuje napätie a stres a znižuje úzkosť a podráždenie, čo sú hlavné faktory, ktoré prispievajú k vzniku blues. V štúdii uverejnenej v časopise Geriatrics and Gerontology International sa zistilo, že terapia smiechom znižuje depresiu u starších pacientov navodením pocitu pohody a zlepšením ich sociálnych interakcií.

Posilňuje vaše vzťahy

Ak si hľadáte nového partnera, smiech vám pomôže nájsť nového partnera. Muži milujú ženy, ktoré sa v ich prítomnosti smejú, a ženy sa v skutočnosti smejú o 125 % viac ako muži.

A ak už s niekým ste, potom je spoločný zmysel pre humor dôležitým faktorom pre udržanie hladkého priebehu vášho vzťahu.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov