Zaujímavosti

Poprava nie je koniec: Títo ľudia dokázali prežiť

poprava

videní: 5.5K

William Duell (cca 1724)

17-ročný William Duell bol odsúdený za znásilnenie a vraždu Sarah Griffinovej v Londýne na trest smrti. Kati jeho telo asi 20 minút vešali (čo bol štandardný postup, aby sa uistili, že osoba zomrela) a potom ho rozrezali. Vtedy bolo zvykom darovať mŕtve telá zločincov na školenie študentov lekárskym ústavom. Duellovo telo bolo preto prevezené do chirurgickej siene. Mŕtvolu vyzliekli, položili na dosku a chystali sa ju anatomizovať, keď si jeden zo sluhov všimol, že dýcha, čo sa každou minútou zrýchľovalo.  Potom ho vykrvili a o dve hodiny bol schopný sedieť vzpriamene. Duella opäť poslali späť do väzenia. Úrady sa čoskoro rozhodli udeliť mu milosť a trest mu bol zmenený na transport, známy aj ako trestný transport (t. j. vyhnanstvo).

John Smith (cca 1661 – cca 1727)

John Smith z Anglicka bol obvinený z vlámania do domu a odsúdený na trest smrti obesením na šibenici v Tyburne. Keď ho v Tyburne vešali, jeho rodina a priatelia ho ťahali za nohy, aby mu skrátili utrpenie, ale niektorí ľudia držali Smithovi nohy, aby sa mu podarilo nezomrieť. Zrejme to zabralo. Po štvrťhodinovom obesení začali ľudia kričať o odpustenie. Úrady, ktoré nemohli odolať kriku verejnosti, udelili milosť; Smitha sťali a odviezli do domu v susedstve, kde sa zotavil. Neskôr mu bola udelená sloboda.

Zaujímavé je, že sa vrátil k svojej profesii vykrádača domov a bol odsúdený ešte trikrát. Tretíkrát ho chytili za krádež a odsúdili na transport (vyhnanstvo) do Virgínie.

Anne Green (1628 – 1665)

Anne Green bola domáca slúžka, ktorá v roku 1650 spáchala detskú vraždu. Dieťa bolo jej vlastným dieťaťom, ktorého otcom bol vnuk jej zamestnávateľa. Green zatajila svoje tehotenstvo a porodila mŕtve dieťa. Neúspešne sa pokúsila ukryť telo a bola odhalená a odsúdená na trest smrti obesením. Jej poprava vyzeralo nasledovne: visela s povrazom okolo krku, zatiaľ čo jej priatelia ťahali za hojdajúce sa telo, ako si to želala samotná Anna. Dokonca jej uštedrili silné rany, aby sa uistili, že je mŕtva. Po zvyčajnej prestávke ju sťali, vyhlásili za mŕtvu a odovzdali študentom medicíny. Študenti však zažili šok, keď zistili, že “mŕtvola” v skutočnosti slabo dýcha. Ošetrili ju a čoskoro sa zotavila. Táto udalosť sa považovala za zvláštny zásah Božej ruky v prospech nevinných, a preto bola Anne Green udelená milosť.

Maggie Dickson (cca 1700)

Podobne ako Anne Green, aj Maggie Dickson bola odsúdená za infanticídu vlastného dieťaťa, ktoré mala z aféry s krčmárovým synom. Svoje tehotenstvo tajila. Dieťa sa narodilo predčasne a o niekoľko dní zomrelo. Keďže nemohla svoje mŕtve dieťa hodiť do rieky, nechala ho na brehu rieky. Dieťa tak bolo objavené a úrady vystopovali, že ide o Maggie. Jej verejná poprava sa konala na ulici Grassmarket. Po jej obesení bola mŕtvola uložená do rakvy, ale cestou na cintorín sa zobudila a začala búchať zvnútra rakvy. Túto zvláštnu udalosť považovali za Božiu vôľu, a tak bola oslobodená.

Maggie Dickson je teraz oslavovaná ako legenda a často sa o nej hovorí ako o polobesedníčke Maggie. Na trhu Grassmarket je po nej dokonca pomenovaná krčma.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov