Tipy a triky

Prečo ľudia potrebujú spánok? Závisí to od nášho veku

spánok

videní: 600

Vedci už po celé desaťročia vedia, že spánok je pre náš mozog zásadnou premennou jednotkou. Jeho funkcia sa však dramaticky posúva v závislosti od nášho veku.

Spánok… Náš mozog zostáva aj počas neho stále zaneprázdnený. Hlavnou hypotézou je, že počas hodín, ktoré strávime mimo reality, sa náš mozog buď sám opravuje a zbavuje toxínov, alebo sa učí a zlepšuje. Na ďalšie preskúmanie tím vedcov použil nasledujúce údaje – celkový čas spánku, čas REM spánku, objem bielej hmoty a veľkosť mozgu – z viac ako 60 štúdií, aby určil, či je hypotéza pravdivá.

 

 

Prečo ľudia potrebujú spánok? Závisí to od nášho veku

 

 

Tím zistil, že zásadná zmena účelu spánku nastáva vo veku 2,4 roka. Až do tohto bodu používa mozog detí spánok REM na reorganizáciu. Potom sa stane dominantným spánok, ktorý nie je REM. Vedci sa domnievajú, že vtedy je hlavnou úlohou mozgu počas spánku čistenie a oprava.

Spánok je dôležitou časťou nášho dňa

Podľa autorov štúdie novorodenci spia asi 50 percent času vo fáze REM. V čase, keď majú 10 rokov, zostáva iba štvrtina ich spánku REM a s vekom sa to stále zhoršuje. Dospelí starší ako 50 rokov trávia v REM hladine iba 15 percent času.

„Spánok je rovnako dôležitý ako jedlo,“ vysvetlila hlavná spoluautorka teórie Gina Poe, profesorka integračnej biológie a fyziológie na UCLA. “A je zázračné, ako dobre spánok zodpovedá potrebám nášho nervového systému. Od medúz cez vtáky až po veľryby spí každý. Keď spíme, náš mozog ale neodpočíva.”

Prečo ľudia potrebujú spánok? Závisí to od nášho veku

Tím zhromaždil údaje zo štúdií na ľuďoch aj na zvieratách a hoci medzi nami a inými cicavcami existujú zaujímavé podobnosti, je presvedčený, že je potrebných viac údajov na lepšie pochopenie evolučného tlaku na túto mozgovú aktivitu počas spánku. Súčasné výskumy ukazujú, že chronický nedostatok spánku hrá úlohu pri kognitívnych poruchách, demencii, cukrovke a obezite.

Keď sme mladí, snažíme sa zostať hore čo najdlhšie a spánku neprikladáme až taký dôležitý význam. V staršom veku ale každý vie, že kvalitný spánok a dostatočne dlhá doba spánku sú cestou k zdravšiemu životu a energii, ktorú tak potrebujeme.

 

Zdroj: iflscience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov