Zaujímavosti

Toto sú najpôsobivejšie pevnosti v dejinách

pevnosti

videní: 5.9K

Ksar Aït Benhaddou – Aït Benhaddou, Maroko

Táto pevnosť alebo kasba bola pôvodne postavená v 11. storočí a je trvalo obývaná už 900 rokov. Väčšina budov, ktoré tu stoja dnes, pochádza zo 17. storočia a sú obohnané veľmi mohutnými obrannými múrmi.

Pevnosť sa objavila v mnohých seriáloch a filmoch, ako napríklad Hra o tróny, Vavrinec z Arábie a Gladiátor. Zdroje uvádzajú, že až do 40. rokov 20. storočia žilo v Ksar približne 98 rodín, ale v súčasnosti žije v Kasbah Ait Benhaddou len päť rodín. Jedna z týchto rodín dokonca premenila svoj dom na tradičnú kaviareň, aby návštevníkov vtiahla do životného štýlu domorodcov.

Akropola – Atény

Napriek tomu, že táto dnes už historická pamiatka je jednou z najznámejších pevností na svete, počas svojej bohatej histórie bola mnohokrát obsadená. Akropola bola v priebehu rokov mnohým, bola domovom kráľov, citadelou, mýtickým domovom bohov, náboženským centrom a teraz aj turistickou atrakciou.

Odolala bombardovaniu, zemetraseniam a nespočetným bitkám a dodnes stojí ako historická a kultúrna dominanta Grécka. Ak chcete získať predstavu o tom, aká stará je Akropola, môžete si pozrieť jej kamenné dielo, ktoré je údajne vyrobené z kameňa a skál, ktoré pochádzajú z obdobia kriedy.

Pevnosť Derawar – Pandžáb, Pakistan

Pevnosť Derawar postavil v 9. storočí Rai Jajja Rhati ako poctu cisárovi Rawal Deoraj Bhati. Zostala takmer nezmenená až do roku 1700, keď ju prevzal iný kmeň, ktorý pevnosť zrenovoval.

Pevnosť opäť zostala nedotknutá až do nedávneho roku 2019, keď vláda provincie financovala renováciu pevnosti.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov