Zaujímavosti

Cestovný pas: Prečo na svete existujú len 4 farby a aký majú význam?

pas

videní: 2.0K

Je jasné a celkom logické, že každá krajina na svete má svoj vlastný pas a jeho vyhotovenie. Čo však majú všetky pasy spoločné, je farba obalu. Existujú iba štyri základné farby, ktoré sa používajú na cestovných pasoch po celom svete. Každá krajina má svoje vlastné dôvody pre výber jednej z týchto štyroch farieb, medzi ktorými nájdeme pasy červenej (vínovej), zelenej, modrej ale aj raritne čiernej farby.

Pasy s červeným obalom sa najčastejšie používajú v bývalých alebo súčasných komunistických krajinách ako je Slovinsko, Čína, Srbsrko, Rusko, Lotyšsko, Rumunsko, Poľsko a Gruzínsko.

Členské štáty Európskej únie s výnimkou Chorvátska používajú pasy vínovej farby, respektíve sa používajú aj inšie odtiene červenej farby. Rovnako ich používajú aj krajiny, ktoré majú záujem o vstup do Európskej únie. Medzi tieto krajiny patrí Turecko, Macedónsko a Albánsko. Tie si pred niekoľkými rokmi zmenili farbu pasov na vínovú. Andské spoločenstvo národov, medzi ktoré patrí Bolívia, Kolumbia, Ekvádor a Pero taktiež využívajú pasy vínovej farby.

Ďalšia farba na rade je modrá. Modrý obal pasu symbolizuje akýsi „nový svet“. 15 krajín Karibiku má modrú farbu pasov. V rámci bloku juhoamerických krajín, modrý obal symbolizuje spojenie trhov Mercosur. Mercosur spája trhy štyroch krajín: Brazílie, Argentíny, Paraguaja a Venezuely. Všetky spomenuté majú modré pasy okrem Venezuely, ktorá je výnimkou. Ako jediná z vyššie spomenutého spoločenstva využíva červené pasy. Pasy občanov USA sa zmenili na modré až v roku 1976.

Väčšina moslimských krajín využíva zelený obal pasov napr. Maroko, Saudská Arábia a Pakistan. Zelená farba je považovaná za najobľúbenejšiu farbu proroka Mohameda a zároveň je symbolom prírody a života. Občania niekoľkých západoafrických krajín, napríklad Burkina Faso, Nigérie, Nigeru, Pobrežia Slonoviny a Senegalu využívajú na obaly pasov rôzne odtiene zelenej farby. V ich prípade to naznačuje, že patria do ECOWAS. (Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov)

K najvzácnejším pasom patria bezpochyby tie, ktoré sú čiernej farby. Tie môžeme nájsť v niekoľkých afrických krajinách: Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Čad, Kongo, Malawi a zopár ďalších. Občania Nového Zélandu majú taktiež pas čiernej farby. Je to spôsobené tým, že ich národná farba krajiny je práve čierna farba.

Na tejto mape si môžeš pozrieť, aké farby pasov sa používajú v jednotlivých krajinách vo svete.

mapafarbypasov

Zdroj: 9gag / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov