Zaujímavosti

Toto sú najpôsobivejšie pevnosti v dejinách

pevnosti

videní: 5.9K

Londýnsky Tower – Londýn, Anglicko

Napriek tomu, že Tower of London v súčasnosti priťahuje turistov, jeho pôvodným účelom bola pevnosť a základňa na ochranu mesta Londýn. Pôvodne ho dal postaviť Viliam Dobyvateľ v roku 1078 n. l. a odvtedy sa využíval na rôzne účely. Dnes sa tu nachádzajú slávne anglické korunovačné klenoty, ale okrem opevnenia slúžil aj ako mincovňa peňazí a dokonca aj ako väzenie. Hovorí sa tiež, že v ňom strašia duchovia ľudí, ktorí tam boli popravení.

Hrad Dover – Dover, Kent, Anglicko

Hrad Dover bol po stáročia mimoriadne dôležitou strategickou obranou pre anglické armády. Tak veľmi, že si od historikov vyslúžil prezývku “kľúč k Anglicku”. Väčšina dnes stojaceho hradu pochádza z 12. storočia a dal ho postaviť Henrich II. V 13. storočí sa hrad pokúsili obliehať Francúzi, ale opevnenie bolo príliš veľké a francúzska armáda bola odrazená.

Hrad sa používal počas prvej a druhej svetovej vojny na uskladnenie zásob. Zostal aj dôležitým obranným bodom proti nepriateľom Anglicka.

Vatikán

Hoci je dnes ťažké uveriť, že slávny Vatikán bol kedysi takmer nepreniknuteľnou pevnosťou, nič to nemení na skutočnosti, že to bol jeho zámer. Bola navrhnutá v 9. storočí na ochranu vatikánskych pokladov pred útočníkmi a konkurenčnými frakciami v Ríme. Pripojený Anjelský hrad je najsilnejšou časťou vatikánskeho opevnenia a počas vojny bol mnohokrát použitý na ochranu pápeža a iných náboženských predstaviteľov.

Dodnes si zachováva dôležitú úlohu pri udržiavaní náboženskej moci a je dôležitým orientačným bodom katolíckej viery.

Maurský hrad – Sintra, Lisabon, Portugalsko

Maurský hrad bol postavený už v 8. a 9. storočí. Od svojho vzniku zmenil majiteľa len raz, keď ho maurské vojská odovzdali bez boja. Dnes je Maurov hrad spolu s niekoľkými ďalšími významnými stavbami v Sintre zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO. Vo svete architektúry sa o ňom hovorí ako o jednom z najlepších príkladov maurskej architektúry tohto obdobia.

Na hrade prebiehajú od roku 1976 archeologické vykopávky, ktoré priniesli nespočetné množstvo objavov týkajúcich sa histórie tohto miesta a jeho mnohých obyvateľov.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov