Zaujímavosti

Je bezpečné používať alobal na varenie a pečenie?

alobal

videní: 3.6K

Varenie a pečenie s hliníkovou fóliou je rýchle a pohodlné a čistenie je hračkou. Má však takýto alobal nejaké zdravotné riziká?

Američania používajú hliníkovú fóliu / alobal už viac ako 100 rokov, odkedy bola prvýkrát použitá na balenie Life Savers, sladkých tyčiniek a žuvačiek. Po mnoho rokov až dodnes ho väčšinou používame v našich kuchyniach, na pečenie rýb alebo pečenie zeleniny na grile, na vykladanie pekáčov a na zachytávanie pary pri varení.

Odborníci vyjadrili obavy z toho, koľko z toho používame, pričom štúdie dokonca varujú, že by to mohlo mať vážne škodlivé účinky na zdravie. Majú tieto varovania nejakú výpovednú hodnotu?

Alobal a jeho potenciálne nebezpečenstvo

Podľa výskumu sa časť fólie používanej pri varení, pečení a grilovaní vylúhuje do vášho jedla, čo môže časom spôsobiť zdravotné problémy. Vedci sa už roky zaoberajú potenciálnou hrozbou, ktorú môže mať nadmerné vystavenie hliníku pre ľudské zdravie. Vedci napríklad zistili vysoké koncentrácie hliníka v mozgovom tkanive pacientov s Alzheimerovou chorobou. Štúdie tiež zistili, že vysoký príjem hliníka môže súvisieť so znížením rýchlosti rastu ľudských buniek a môže byť potenciálne škodlivý pre pacientov s ochoreniami kostí alebo poškodením obličiek.

Závisí to od jedla a teploty

Výskum vo všeobecnosti zistil, že niekoľko faktorov zvyšuje pravdepodobnosť vylúhovania hliníka do vášho jedla. Jedným z nich je teplota: Čím vyššia je teplota, pri ktorej varíte, tým priaznivejšie je prostredie pre vstup hliníka do vášho jedla, zistila štúdia Electrochem. Sci. Kyslosť jedla je ďalším dôležitým faktorom. Podľa Amber Adamsovej, zakladateľky Kitchens Ready, „Ak varíte kyslé jedlá, ako sú paradajky alebo marinády na báze octu, môže to rozbiť fóliu a vylúhovať ešte viac hliníka do vášho jedla.“

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov