Tipy a triky

10 najlepších spôsobov, ako znížiť riziko rakoviny

riziko rakoviny

videní: 3.8K

5. Vyhnite sa sladeným nápojom

Chcete znížiť riziko rakoviny? Treba sa vyhýbať sladeným nápojom a konzumácii vysokokalorických jedál. Collins poukazuje na to, že hoci takéto potraviny nemusia priamo spôsobiť rakovinu, môžu vás viesť k nadmernému vyžívaniu kalórií, ak to robíte pravidelne. Namiesto toho lekár odporúča konzumovať dostatok ovocia, zeleniny a zdravých obilnín.

Nielen rakovina, ale aj cukrovka 2. typu, ktorá postihuje ľudí na celom svete, je jednou z najčastejších porúch, ktorými ľudia trpia. Tí, ktorí pravidelne konzumujú sýtené nápoje, majú o 1,1 % vyššiu pravdepodobnosť, že ochorejú na túto chorobu.

Aby sme to uviedli do perspektívy, ak by celá populácia Spojených štátov pravidelne pila sladké nápoje, asi 3,6 milióna ďalších jedincov by dostalo cukrovku 2. typu. Cukor zvyšuje počet kalórií, ktoré konzumujete. Je dokázané, že ľudia, ktorí denne konzumujú sladké nápoje, či už ide o studené nápoje, ovocné šťavy alebo sladenú kávu (alebo akúkoľvek ich kombináciu), priberajú rýchlejšie ako tí, ktorí dodržiavajú zdravú výživu.

4. Nechajte sa zaočkovať

Vedci vytvorili očkovania, ktoré chránia vaše telo pred vírusmi, ktoré spôsobujú rakovinu, ako je napríklad ľudský papilomavírus (HPV). Ochrana pred niektorými vírusovými infekciami je dôležitou súčasťou prevencie rakoviny alebo zníženia rizika rakoviny.

Šanca človeka na rakovinu pečene sa zvyšuje, ak má hepatitídu B. Odporúča sa, aby niektorí dospelí, ktorí sú vystavení vysokému riziku hepatitídy B, dostali očkovaciu látku. Medzi týchto dospelých patria tí, ktorí sú sexuálne aktívni, ale nie sú vo vzájomne monogamnom vzťahu, ľudia, ktorí majú sexuálne prenosné infekcie, ľudia, ktorí užívajú intravenózne drogy, muži, ktorí majú sex s inými mužmi, a odborníci v oblasti zdravotnej starostlivosti alebo verejnej bezpečnosti, ktorí by mohli prísť do kontaktu. s infikovanou krvou alebo telesnými tekutinami.

HPV je vírus, ktorý sa prenáša sexuálnym kontaktom a spája sa s cervikálnymi a inými genitálnymi malignitami, ako aj so skvamocelulárnym karcinómom krku a hlavy. Očkovanie proti HPV sa odporúča pre dievčatá a chlapcov vo veku od 11 do 12 rokov.

3. Doprajte si kvalitný spánok

Urobte si z kvalitného nočného spánku prioritu. Je pravda, že výskum spájajúci nedostatok spánku a rakoviny nie je presvedčivý. Na druhej strane zlý a nedostatočný spánok súvisí s prírastkom hmotnosti, ktorý je rizikovým faktorom rakoviny.

Podľa výskumu tí, ktorí spia menej ako šesť hodín každú noc, majú väčšiu šancu zomrieť z akejkoľvek príčiny a jedna rozsiahla štúdia zistila, že ľudia, ktorí spia krátko, mali vyššie riziko rakoviny.

Všeobecne sa uznáva, že spánok je nevyhnutný pre udržanie ľudského zdravia a pohody. Zdá sa, že spánok má vplyv prakticky na všetky telesné systémy a výskum naznačuje, že môže mať vplyv na rakovinu rôznymi spôsobmi. Jeden alebo viaceré z týchto systémov môžu byť zmenené spánkom, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny, ako je mozog, imunitný systém, tvorba a kontrola hormónov, metabolizmus a telesná hmotnosť, okrem iného.

Spánok môže mať okrem iného vplyv na správanie buniek, ovplyvňuje ich okolie alebo signály, ktoré ovplyvňujú ich vývoj. Pomôže, ak budete spať aspoň 7-8 hodín.

2. Vyhnite sa rizikovému správaniu

Ďalšou účinnou stratégiou prevencie rakoviny je vyhýbať sa nebezpečným činnostiam, ktoré by mohli viesť k infekciám, ktoré zase môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku ochorenia. Obmedzte počet sexuálnych partnerov, ktorých máte a používajte ochranu.

Čím väčší počet sexuálnych partnerov máte počas svojho života, tým väčšia je pravdepodobnosť, že dostanete sexuálne prenosný vírus, ako je HIV alebo HPV. Infikovaní jedinci s HIV alebo AIDS majú zvýšené riziko vzniku rakoviny konečníka, pečene a pľúc.

1. Získajte pravidelnú lekársku starostlivosť

Udržiavanie základnej lekárskej starostlivosti je jednou z najúčinnejších metód na zníženie pravdepodobnosti vzniku rakoviny. Každý rok by ste mali absolvovať fyzické vyšetrenie. Pravidelné samovyšetrenia a skríningy na mnohé formy rakoviny, ako napr. Rakovina kože, hrubého čreva, krčka maternice a prsníka. Môže zvýšiť vaše šance na včasné odhalenie rakoviny, keď je liečba najpravdepodobnejšie účinná, a teda znížiť riziko úmrtia. Informujte sa u svojho lekára o najvhodnejšom pláne skríningu rakoviny pre vás.

Zdroj: wonderslist | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov