Tipy a triky

10 najlepších spôsobov, ako znížiť riziko rakoviny

riziko rakoviny

videní: 3.6K

Ako znížiť riziko rakoviny? Nepochybne ste už počuli protichodné informácie o prevencii rakoviny. Niekedy je určitá stratégia prevencie rakoviny obhajovaná v jednom výskume a varovaná v inom. Často sa to, čo je známe o prevencii rakoviny, stále mení. Je však dobre známe, že vaše riziko vzniku rakoviny závisí aj od vášho životného štýlu.

Tieto choroby sú hrozné a môžu sa zdať veľmi náhodné. Ale tu nie ste bezmocný,. Je toho naozaj veľa, čo môžete urobiť, aby ste znížili svoju šancu mať akýkoľvek druh rakoviny. Ak máte záujem o zníženie rizika rakoviny, týchto 10 najlepších tipov bude mať nepochybne obrovský vplyv na váš život.

Ako predchádzať rakovine: 10 najlepších spôsobov, ako znížiť riziko rakoviny:

10. Prestaňte užívať tabak

Užívanie tabaku, bez ohľadu na jeho druh, vás vystavuje riziku vzniku rakoviny. Fajčenie sa spája s rôznymi druhmi rakoviny, vrátane rakoviny pľúc, rakoviny úst, rakoviny hrdla, rakoviny hrtana, rakoviny pankreasu, rakoviny močového mechúra, rakoviny krčka maternice a rakoviny obličiek. Okrem rakoviny ústnej dutiny súvisí žuvanie tabaku aj s rakovinou pankreasu.

Aj keď neužívate tabak, pasívne fajčenie môže zvýšiť vašu šancu na rozvoj rakoviny pľúc v budúcnosti. Prevencia rakoviny je jednoduchšia tým, že sa vyhýbame fajčeniu alebo sa rozhodneme s jeho užívaním úplne prestať.

V priebehu niekoľkých minút po ukončení fajčenia sa vaše telo začne uzdravovať a vaše šance na rozvoj rôznych druhov rakoviny sa znížia o polovicu päť rokov po tom, čo prestanete fajčiť.

9. Pravidelne cvičte

Nadváha je jedným z najvýznamnejších rizikových faktorov rakoviny maternice, hrubého čreva, prsníka, pažeráka a obličiek, medzi inými typmi malignít. Fyzické cvičenie navyše v niekoľkých štúdiách súvisí s nižším rizikom rakoviny hrubého čreva.

Zdá sa, že cvičenie tiež znižuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka a pravdepodobne aj iných reprodukčných malignít. Navyše, aj keď neschudnete, cvičenie vás ochráni.

Podľa American Cancer Society by sa dospelí mali každý týždeň venovať aspoň 150 minútam stredne intenzívneho fyzického cvičenia. Deti by mali každý týždeň absolvovať minimálne 1 hodinu cvičenia strednej intenzity. A cvičenie tínedžerov, ktoré spadá do kategórie miernych, zahŕňa aktivity ako; Prechádzky, plávanie, golf, cvičenie jogy alebo dokonca upratovanie dvora.

8. Jedzte zdravé potraviny

Zmena stravovania je jednou zo základných vecí, ktoré môžete urobiť pre udržanie svojho zdravia. A niektoré potraviny môžu zvýšiť vašu šancu na rozvoj rakoviny.

American Cancer Society navrhuje, aby ste konzumovali výživnú stravu s vysokým obsahom zeleniny a ovocia. Uistite sa, že každý deň skonzumujete aspoň 2 šálky zeleniny a ovocia. A že obmedzíte spotrebu spracovaného mäsa, ako sú párky v rožku a obedové mäso. Ryby, hydina a chudé hovädzie mäso sú najlepšími možnosťami, ak musíte konzumovať mäso.

A musíte konzumovať obrovské množstvo ovocia a zeleniny. Ovocie, zelenina a iné rastlinné potraviny, ako sú celozrnné výrobky a strukoviny, by mali tvoriť základ vašej stravy.

Navyše, konzumácia menej kalorických jedál, ako sú rafinované sacharidy a tuky pochádzajúce zo živočíšnych zdrojov, vám môže pomôcť stať sa ľahšími a štíhlejšími. Okrem toho ženy, ktoré držia stredomorskú diétu, ktorá zahŕňa extra panenský olivový olej a rôzne orechy, môžu mať nižšiu šancu na rozvoj rakoviny prsníka. Rastlinné potraviny, ako je ovocie a zelenina, celé zrná, strukoviny a orechy, poskytujú väčšinu kalórií stredomorskej stravy.

7. Obmedzte príjem alkoholu

Ak uprednostňujete konzumáciu alkoholických nápojov, držte ich príjem v priemere na jeden nápoj denne. Nadmerné užívanie alkoholu podľa American Cancer Society zvyšuje riziko zhubných nádorov úst, hrdla, pažeráka, pečene a hrubého čreva, ako aj riziko rakoviny prsníka u žien.

Fajčenie cigariet zvyšuje riziko niekoľkých druhov rakoviny, ktoré sú spôsobené pitím. Môžete ľahko obmedziť príjem alkoholu sledovaním svojho pitia. Okrem toho môžete skúsiť cvičiť, keď máte chuť na alkohol a snažite sa piť viac vody, a tiež vám môže pomôcť odstránenie všetkého alkoholu z domu. A ak stále nedokážete kontrolovať svoj príjem alkoholu, môžete požiadať o pomoc svojich priateľov alebo rodinu.

6. Chráňte svoju pokožku

Rakovina kože je jedným z najčastejších typov rakoviny, no zároveň patrí medzi typy rakoviny, ktorým sa dá najlepšie predchádzať. UV žiarenie zo slnka, slnečných lámp a solárií je škodlivé pre pokožku a môže spôsobiť rakovinu kože, ak pred nimi nie je chránená.

Vyhnite sa pobytu na slnku medzi 10:00 a 16:00, keď sú slnečné lúče najsilnejšie. Keď ste vonku, snažte sa držať čo najďalej od slnka.

Prospešné sú aj slnečné okuliare a klobúk so širokým okrajom. Chráňte časti, ktoré sú odkryté. Oblečte sa do husto tkaného oblečenia voľného strihu, ktoré zakrýva čo najväčšiu časť vašej pokožky. Nešetrite ani na slnečnej ochrane. Aj počas zamračených dní si chráňte pokožku širokospektrálnym opaľovacím krémom s faktorom aspoň 15 a niektorí lekári odporúčajú používať faktor 30.

Chcete znížiť riziko rakoviny? Naneste opaľovací krém vo veľkom množstve a aplikujte každé dve hodiny alebo častejšie, ak plávate alebo sa veľa potíte. Vyhnite sa používaniu solárií alebo používania slnečných lámp. Sú rovnako škodlivé ako vystavenie prirodzenému slnečnému žiareniu.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov