Tipy a triky

Prečo ľudia dávajú alobal za router? Funguje to?

alobal

videní: 1.2K

Prečo ľudia dávajú alobal za router? Tento prekvapivý trik by mohol byť liekom na to, keď vaša Wi-Fi dostane záchvat vyrovnávacej pamäte – je to pravda, alebo len ďalší technologický mýtus? 

Predstavte si, že je útulný piatkový večer doma a vy ste sa usadili, aby ste si pozreli svoj obľúbený seriál. Máte pripravené občerstvenie, najpohodlnejšiu deku a dokonalé miesto na gauči. Je tu len jeden problém: signál Wi-Fi je slabý. Spomeniete si na alobal?

V dnešnej dobe streamovania a virtuálnych stretnutí všetci bohužiaľ až príliš dobre poznáme to obávané točiace sa koleso. Ale čo keby som vám povedal, že existuje vedecky schválený technický tip, ktorý sľubuje, že ukončí vaše trápenie s Wi-Fi, a riešením je základná vec v domácnosti, ktorá pravdepodobne práve teraz leží vo vašej kuchyni?

Áno, čítate správne. Ukázalo sa, že posilnenie signálu Wi-Fi je možné obyčajným alobalom. Aby sme sa dozvedeli všetko podstatné, požiadali sme odborníka, aby nám vysvetlil, ako tento trik funguje. Vďaka strategicky umiestnenému alobalu môžete byť o krok bližšie k tomu, aby ste sa nadobro zbavili pomalého internetového pripojenia.

Ako môže alobal posilniť signál Wi-Fi?

Tento hack funguje šokujúco jednoducho. Najprv však potrebujete trochu informácií o signáloch Wi-Fi: Vychádzajú z antény na routery, ktorý vytvára spojenie s vaším smartfónom, počítačom a inou elektronikou pripojenou na internet. Aby tieto signály dosiahli všetky zariadenia vo vašej domácnosti, správajú sa ako rádiové alebo svetelné vlny a šíria sa tak, aby pokryli každý dostupný priestor – “ako hlava postrekovača, ktorá strieka vodu do všetkých smerov”, tvrdí technologický expert James McQuiggan, propagátor bezpečnostného povedomia na online bezpečnostnej platforme KnowBe4.
Nanešťastie to môže spôsobiť, že signály sú menej účinné, oslabujú pripojenie a sú jedným z dôvodov, prečo je váš internet pomalý. Nielenže to posiela signály Wi-Fi do častí vášho domova, kde ich nepotrebujete, ale môže to viesť aj k mŕtvym zónam v určitých oblastiach, kam signály nedosiahnu alebo sú blokované veľkými prekážkami, ako sú steny alebo podlahy.

Umiestnením alobalu okolo smerovača môžete efektívnejšie formovať tok signálov Wi-Fi. Lesklá strana alobalu bude odrážať lúče vychádzajúce z antény a nasmeruje ich na konkrétne miesto. Odtiaľ stačí upraviť smer zakrivenia fólie, aby ste signál nasmerovali do tých častí domu, kde potrebujete lepšie internetové pripojenie (napríklad do obývačky, spálne alebo kancelárie), alebo ho nasmerovali preč z miest, kde by bol zbytočný, napríklad z okna.

Funguje to skutočne?

Ak si myslíte, že tento trik znie príliš dobre na to, aby bol pravdivý, nemáme vám to za zlé. Ale neberte nás len za slovo – výskumníci z Dartmouthskej univerzity zaň ručia. Keď to vyskúšali na vlastnej koži, zistili, že použitie reflexného zakriveného povrchu, ako je plechovka od sódy alebo alobal, môže v niektorých priestoroch signál Wi-Fi posilniť a v iných ho naopak oslabiť, čím sa maximalizuje celková účinnosť pokrytia.

Stále ste skeptickí? Výskumníci vo svojej práci uviedli, že ich 3D vytlačený tvar pokrytý hliníkovou fóliou, ktorý navrhli tak, aby zodpovedal špecifickým potrebám Wi-Fi v miestnosti, dokázal posilniť bezdrôtové signály až o 55,1 % na určitých miestach, ako aj znížiť ich až o 63,3 % na miestach, kde Wi-Fi nebolo potrebné. Tak a je to!

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov