Zaujímavosti

Predmety každodennej potreby, ktoré sa v priebehu času dramaticky zmenili

predmety

videní: 2.7K

 

No a teraz, uhádnete, na čo slúži toto zariadenie? Nie, nie je to šijací stroj, je to elektrický hriankovač! Takto vyzeral v roku 1893, keď bol v Škótsku prvýkrát vynájdený. V súčasnosti hriankovače vyzerajú estetickejšie a zaberajú menej miesta.

Keď už hovoríme o priestore, prvý pevný disk mal veľkosť skrine a jeho pamäť bola len 5 MB. Dnes však máme malé 32 GB disky, ktoré sa používajú vo fotoaparátoch a mobilných telefónoch. Len si predstavte, koľko informácií by sa vám zmestilo do skrine, keby ste ju mohli úplne zaplniť takýmito diskami. Správna odpoveď je – veľa.

Volá vám priateľ – zdvihnite telefón. Ale rovno k veci – má len asi 20 minút výdrže batérie. Tento masívny nástroj je prvý mobilný telefón na svete, ktorý vyrobila spoločnosť Motorola v roku 1973. Váži 2,5 kilogramu a stojí 4 000 dolárov, čo je v dnešných peniazoch približne 27 000 dolárov.

Je čas obliecť sa do práce. Riskovali by ste žehlenie svojej chrumkavej bielej košele s takýmto zariadením? No, ľudia to riskovali ešte pred vynájdením prvej elektrickej žehličky v roku 1882. A toto roztomilé stvorenie je starožitná žehlička na plynový pohon vyrobená na začiatku 20. storočia. Predtým sa do žehličky jednoducho dávalo uhlie, aby sa zohriala.

 

 

Je vonku príliš slnečno? Žiadny problém – nasaďte si tento štýlový doplnok. Snehové okuliare boli vynájdené pred stáročiami na ochranu očí pred snehovou slepotou. A z tohto jednoduchého predmetu sa nakoniec vyvinuli slnečné okuliare, ktoré dnes používame na ukrytie pred UV žiarením.

Prečo je všetko také rozmazané? Zabudli ste si nasadiť kontaktné šošovky? Dnes ich denne používa viac ako 150 miliónov ľudí na celom svete. Prvý človek, ktorý dostal tento geniálny nápad, však žil v 16. storočí. A jeho meno bolo … Leonardo da Vinci. V roku 1508 opísal metódu priameho ovplyvňovania rohovky vložením hlavy do misky s vodou. Alebo len nosením sklenenej polgule naplnenej vodou na očiach. Trvalo však približne 400 rokov, kým sa táto myšlienka dostala na svetlo sveta.
A medzitým ľudstvo používalo okuliare. Tie staroveké mávali šošovky z kremeňa a kovové rámy. Samozrejme, ich dizajn bol príliš ťažký na to, aby sa považoval za módny. Dnes si však našťastie užívame širokú škálu rámov v rôznych štýloch a dizajnoch so sklenenými alebo plastovými šošovkami.

Je čas vyraziť na cestu. Vadilo by vám jazdiť na tomto bicykli? Presne tak, nemá žiadne pedále. Prvé bicykle nemali sedlo, brzdový mechanizmus ani pedále. Preto ho ľudia nazývali jednoducho “bežiaci stroj”. Výrobcovia ponúkali aj modely s väčším predným kolesom na dosiahnutie vyšších rýchlostí. Našťastie, rýchlostné a komfortné vlastnosti sa časom vyvíjali a vyvíjajú sa dodnes.

Pozrite si túto úžasnú dúhovku! Musíme si ju okamžite odfotiť. Žiaľ, pred 40 rokmi by táto fotografia vyzerala asi takto: bez farieb, bez jasnosti. Bolo to v čase, keď sa práve objavili digitálne fotoaparáty. Vážili 9 kíl a vedeli robiť len čiernobiele snímky. Pokrok je však impozantný! Dnes stačí jedno kliknutie, aby ste na telefóne urobili fotografiu alebo video vo vysokom rozlíšení.

 

 

Konečne ste prišli do kancelárie. A… uvidíte toto záhadné zariadenie. Dokážete rozpoznať jeho účel? Je to tlačiareň zo starej školy. Prvé tlačiarenské zariadenia sa objavili v 15. storočí v Európe. A boli oveľa väčšie a ťažšie ako tie moderné, ktoré používame v kanceláriách a domácnostiach.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov