Zaujímavosti

Predmety každodennej potreby, ktoré sa v priebehu času dramaticky zmenili

predmety

videní: 2.6K

Predmety, ktoré používame každý deň menili svoju podobu naprieč históriou. Určite pre vás nebude prekvapením, keď vám povieme, že mobilné telefóny v minulosti boli obrovské, ťažké a drahé. Tak ako telefóny aj ďalšie zaujímavé predmety každodenného použitia sa naprieč rokmi menili.

Chcete si zahrať hru? Dokážete spočítať, koľko technických pomôcok používate počas dňa? Nezabudnite spočítať svoj router, odstraňovač žmolkov a každú žiarovku… No a? 5? 7? Možno 15? Štúdie tvrdia, že priemerná domácnosť v USA v súčasnosti vlastní približne 25 elektronických zariadení. V roku 2019 bolo toto číslo o viac ako polovicu nižšie! Moderná rýchlosť života spôsobuje, že ľahko zabúdame, že naše každodenné základné veci majú svoju históriu. Poďme trochu cestovať v čase, aby sme si osviežili pamäť ako sa naše každodenné predmety vyvíjali naprieč históriou. Je pravdepodobné, že svoj toaletný papier už nikdy nebudete považovať za samozrejmosť.

Predmety každodennej potreby, ktoré sa v priebehu času dramaticky zmenili

 

 

Budíte sa na otravný zvuk budíka. Takto to vyzeralo pred 1 000 rokmi. Žartujem – je to kohút. Tieto vtáky skvele pomáhali ľuďom prebúdzať sa za úsvitu predtým, ako istý Američan menom Levi Hutchins v roku 1787 vynašiel prvý budík. Jeho zariadenie však dokázalo zvoniť len o 4.00 h. Ľudstvu trvalo ďalších 60 rokov, kým vytvorilo technológiu, ktorá nám umožnila nastaviť čas budíka ručne. A ďalších približne 170 rokov na vynájdenie budíka, ktorý vás zobudí obľúbenými vôňami.

 

 

A teraz je čas vyčistiť si zuby. Ktorú zubnú kefku by ste si vybrali radšej? Prvá z nich je vlastne historická kefka na topánky. Takže by ste si pravdepodobne mali vybrať tento sofistikovaný pozlátený nástroj. V skutočnosti ide o zubnú kefku vyrobenú pre cisára Napoleona Bonaparteho v rokoch 1790 až 1821. Ľudia si však, samozrejme, uvedomovali, že ich zuby potrebujú starostlivosť oveľa skôr. Starovekí Egypťania používali na trenie zubov vetvičky s rozstrapkanými koncami. A prvé zubné kefky so štetinami pochádzajú z roku 1498. Čínski remeselníci vyrábali štetiny z prasacích chlpov. O 360 rokov neskôr, v roku 1857, si americký vynálezca H. N. Wadsworth dal patentovať prototyp modernej zubnej kefky. Prvé elektrické zubné kefky sa v obchodoch objavili v roku 1960.

Práve ste si umyli vlasy – je čas na ich úpravu. Riskli by ste vložiť hlavu do tohto historického sušiča vlasov? Stacionárny sušič vlasov bol vynájdený v roku 1890 vo Francúzsku. Hoci vyzerá dosť klaustrofobicky, bol veľmi obľúbený v kozmetických salónoch predtým, ako nastala éra prenosných sušičov vlasov.

Prejdime na toaletu. Čo tak použiť namiesto toaletného papiera kameň? V dávnych dobách si ľudia na čistenie vyberali rôzne materiály vrátane listov, trávy, zvieracích kožušín, vody, mušlí a dokonca aj kameňov. Povráva sa, že starí Gréci radšej používali keramiku s menami svojich nepriateľov. A v roku 1857 Američan menom Joseph Gayetty ako prvý uviedol na trh moderný toaletný papier. Nazval ho jednoducho: “Medicated Paper for the Water-Closet”. Papier sa predával v baleniach po 500 listov za 50 centov, čo v dnešných peniazoch predstavuje hodnotu 17 dolárov.

A takto by vyzeral váš splachovací záchod, keby ste žili v roku 1592. Sir John Harrington, krstný syn Alžbety I., vytvoril toto majstrovské dielo v Anglicku. Je to v podstate záchod s vyvýšenou nádržkou na vodu a malou splachovacou rúrkou, cez ktorú preteká voda a splachuje odpad.

Je čas pripraviť si raňajky. Tieto staré kuchynské kachle nie sú ničím iným ako sporákmi na drevo. Ale s dobou vynálezov sa sporáky vyvíjali tak, aby vyhovovali moderným domácnostiam. Plynové sporáky sa prvýkrát objavili v roku 1826. A o 100 rokov sa používali vo väčšine domácich kuchýň.

A teraz si uvaríme vodu na prípravu čaju. Pred 19. storočím bola väčšina kanvíc vyrobená zo železa. Ľudia ich umiestňovali priamo na plameň, preto bolo potrebné takéto kanvice neustále čistiť. Mezopotámski milovníci čaju si svoje kanvice vyrábali z bronzu a dali si záležať na všetkých týchto dômyselných ozdobách. Prvá elektrická kanvica sa však objavila až v roku 1891 v USA. Varenie vody v nej trvalo približne 12 minút, pretože voda a výhrevné telesá boli umiestnené v oddelených komorách. Moderné rýchlovarné kanvice to našťastie zvládnu za okamih.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov