Zdravie

Toto sú dôvody, prečo vás trápi zvýšená srdcová frekvencia

srdcová frekvencia

videní: 1.0K

Dôvody, prečo je vaša prirodzená srdcová frekvencia vysoká

Existuje niekoľko dôvodov, prečo môže byť vaša prirodzená srdcová frekvencia vysoká, a to od akútneho stresu a úzkosti až po chronické základné zdravotné problémy. Tu sú niektoré z najčastejších.

Ste dehydratovaní

Keď ste dehydratovaní, máte nižší objem krvi a “nižší objem krvi znamená, že ju musíte presúvať rýchlejšie, aby ste udržali krok s požiadavkami tela,” hovorí Klodas. To sa môže premietnuť do zvýšenej srdcovej frekvencie, pretože vaše srdce musí pracovať intenzívnejšie.

Pociťujete úzkosť

Emócie typu “bojuj alebo utekaj”, ako je úzkosť, môžu tiež vyvolať akútne nárasty srdcovej frekvencie. Ak sú úzkosť a stres chronické, môžu spôsobiť, že vaša srdcová frekvencia zostane dlhodobo vysoká. “Stres a strach spôsobujú uvoľňovanie hormónov, ktoré zvyšujú sympatický tonus a reakciu bojuj alebo utekaj,” hovorí Klodas.

Máte anémiu

Anémia je stav, pri ktorom má vaše telo menej červených krviniek, ako je bežné. “Ak máte menej červených krviniek, musíte rýchlejšie pumpovať krv, aby ste udržali stabilnú dodávku kyslíka,” hovorí Klodas.

Máte hypertyreózu

Keď je vaša štítna žľaza v nadbytku, produkuje viac hormónov štítnej žľazy, ako potrebujete, a hormóny štítnej žľazy poháňajú rýchlejší metabolizmus, ktorý podľa Klodasa poháňa vyššiu srdcovú frekvenciu.

Ste fajčiar, holdujete alkoholu alebo ste užívateľ drog

Nikotín, alkohol a drogy pôsobia ako stimulanty. Tabakový dym tiež znižuje hladinu cirkulujúceho kyslíka. “Očakávalo by sa, že oba účinky zvýšia srdcovú frekvenciu,” hovorí Klodas.

Máte primárnu poruchu rytmu

Podľa Klodasa sa mnohé poruchy srdcového rytmu, ako napríklad fibrilácia predsiení, flutter predsiení a supraventrikulárna tachykardia, prejavia vysokou prirodzenou srdcovou frekvenciou. “Je to preto, že srdcová frekvencia už nie je kontrolovaná nervovým systémom,” hovorí.

Vaše lieky ovplyvňujú vašu srdcovú frekvenciu

Vyššia prirodzená srdcová frekvencia môže byť aj vedľajším účinkom liekov, ktoré užívate. V hre sú rôzne možné mechanizmy, ale ak užívate lieky na predpis, oplatí sa o tom porozprávať s lekárom.

Máte horúčku alebo ochorenie

Akútne ochorenie môže tiež dočasne zvýšiť vašu srdcovú frekvenciu. “Srdcový výdaj je zdvihový objem (množstvo krvi smerujúce zo srdca pri každom údere) vynásobený srdcovou frekvenciou. Keď ste chorý, srdcový výdaj sa vo všeobecnosti musí zvýšiť, aby udržal krok s metabolickými požiadavkami organizmu,” hovorí Twyman.

Zdroj: mindbodygreen | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov