Zdravie

Toto sú dôvody, prečo vás trápi zvýšená srdcová frekvencia

srdcová frekvencia

videní: 987

Srdcová frekvencia v pokoji je často prehliadaným ukazovateľom, ktorý vám môže poskytnúť dôležité informácie o vašom zdravotnom stave. Keď je vaša pokojová srdcová frekvencia nízka, cítite sa uvoľnene a ste odolnejší voči stresu a chorobám. Keď je vysoká, ste náchylnejší na preťaženie a problémy so srdcom.

Ak ste zistili, že vaša prirodzená srdcová frekvencia je vysoká, môžete sa pokúsiť o niekoľko vecí, aby ste ju prirodzene znížili. Tu je niekoľko spôsobov, ako ju časom znížiť, od kardiológov.

Čo je to prirodzená srdcová frekvencia a prečo je dôležitá?

Tak ako to znie, prirodzená srdcová frekvencia (RHR) označuje vašu srdcovú frekvenciu, keď ste v pokoji. Vyjadruje sa počtom úderov srdca, ktoré možno napočítať za jednu minútu, vysvetľuje kardiologička Elizabeth Klodas, zakladateľka Kliniky preventívnej kardiológie.

“Prirodzenú srdcovú frekvenciu považujú lekári za “životne dôležitý znak”, pretože je nielen odrazom kardiovaskulárnej kondície, ale môže byť aj vodítkom pre prítomnosť základných zdravotných problémov,” hovorí.

Viaceré štúdie spájajú nízku prirodzenú srdcovú frekvenciu s celkovým zdravím a dlhovekosťou1. Na druhej strane, vysoká prirodzená frekvencia sa považuje za nezávislý rizikový faktor srdcových ochorení u inak zdravých ľudí.

Prirodzená srdcová frekvencia je miera toho, ako rýchlo bije vaše srdce, keď ste v pokoji. Toto číslo chcete udržať nízke, aby ste predišli srdcovým ochoreniam a iným chorobám.

Meranie prirodzenej srdcovej frekvencie

Existujú dva spôsoby merania srdcovej frekvencie: pomocou monitora srdcovej frekvencie a bez neho.

Podľa doktora Michaela Twymana, kardiológa zameraného na prevenciu srdcového infarktu, sa monitory srdcovej frekvencie pripevňujú na telo buď pomocou hrudného pásu, náramku alebo prsteňa a merajú elektrickú aktivitu vychádzajúcu zo srdca alebo pulzovanie ciev.

Monitory srdcovej frekvencie používajú neinvazívnu svetelnú technológiu, ale ak radšej nepoužívate monitor srdcovej frekvencie alebo ho nemáte, môžete si tento životne dôležitý znak merať aj manuálne.

“Svoju prirodzenú srdcovú frekvenciu môžete merať meraním pulzu na zápästí nad radiálnou tepnou alebo na strane krku s krčnou tepnou. Najpresnejší spôsob merania srdcovej frekvencie by bolo spočítať počet úderov počas celej minúty, ale skratka, ktorá je vo všeobecnosti presná, pokiaľ ste v normálnom sínusovom rytme, je zmerať počet úderov počas 15 sekúnd a vynásobiť štyrmi,” hovorí Twyman.

Ideálna prirodzená srdcová frekvencia

Ideálna prirodzená srdcová frekvencia sa pohybuje medzi 60 a 100 údermi za minútu pre všetkých dospelých bez ohľadu na vek.

“Vek nie je hlavným určujúcim faktorom prirodzenej srdcovej frekvencie,” hovorí Klodas. “Najväčší vplyv má skôr stupeň fyzickej zdatnosti. Veľmi zdatní jedinci majú zvyčajne pokojovú srdcovú frekvenciu pod 60 bpm (takže nízka srdcová frekvencia nemusí byť nevyhnutne nebezpečná). Sedaví jedinci môžu mať pokojovú srdcovú frekvenciu nad 90 úderov za minútu.”

U dospelých sa za vysokú pokojovú srdcovú frekvenciu považuje čokoľvek nad 100 úderov za minútu.

Dôvody zvýšenej prirodzenej srdcovej frekvencie nájdete na ďalšej strane

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov