TOP 10

Tieto fakty ste sa naučili v škole. Sú však stále aktuálne a pravdivé?

fakty

videní: 6.2K

Máme viac ako päť zmyslov

Veľká päťka – hmat, chuť, čuch, zrak a sluch – sú naše najzákladnejšie zmysly, ale informácie prijímame prostredníctvom množstva ďalších mechanizmov. Propriocepcia nám podľa portálu Live Science ukazuje, kde sa naše telo nachádza v priestore, a umožňuje nám udržať rovnováhu. Kinestetické receptory zisťujú natiahnutie svalov a šliach, čo nám pomáha sledovať rôzne časti nášho tela. Máme tiež receptory, ktoré sledujú, koľko kyslíka prúdi našimi tepnami.

Kolumbus neobjavil Ameriku

To je samozrejme nesprávne, pretože pôvodní obyvatelia Ameriky žili na kontinentoch už najmenej 15 000 rokov. Ale aj keby ste si mysleli, že bol prvým Európanom, ktorý vkročil na americký kontinent, mýlili by ste sa. Zdá sa, že vikingský objaviteľ Leif Erikson dosiahol Severnú Ameriku 500 rokov pred príchodom Kolumba. Navyše Kolumbus preskúmal len Bahamy, Hispániu a kúsok pobrežia Strednej a Južnej Ameriky – a nikdy si neuvedomil, že objavil celý kontinent, uvádza Washington post

Thomas Edison nevynašiel žiarovku

Mnohé historické pramene sa dnes domnievajú, že žiarovka bola dielom skupiny vedcov. Edisonovi však patrí všetka česť z niekoľkých dôvodov. Muž menom Humphry Davy vytvoril prvé elektrické svetlo v roku 1802. Vynálezca menom Joseph Wilson Swan vytvoril funkčný prototyp žiarovky s použitím karbonizovaných papierových vlákien v roku 1860. Edison sa však istým spôsobom viezol na ich chrbte a dokázal odstrániť niektoré technické problémy.  Oproti predchádzajúcim prototypom žiaroviek bol jeho vynález praktickejší. Podľa časopisu Live Science bola jeho verzia prvou “praktickou a lacnou”, ale určite to nebola prvá elektrická žiarovka.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov