TOP 10

Tieto fakty ste sa naučili v škole. Sú však stále aktuálne a pravdivé?

fakty

videní: 6.1K

V skutočnosti nepoznáme všetky planéty našej slnečnej sústavy

Podľa NASA okolo nášho Slnka krúžia tri ďalšie oficiálne uznané trpasličie planéty (všetky spolu s Plutom v Kuiperovom páse) a možno stovky ďalších, ktoré ešte stále neboli identifikované. A potom je tu záhada planéty X – zatiaľ je len hypotetická, ale vedci z Caltechu si myslia, že by mohla byť veľká ako Neptún a obiehať okolo Slnka ďaleko za Plutom. Konečná bilancia podľa NASA je zatiaľ osem planét a päť trpasličích planét.

Záchod na južnej pologuli nesplachuje opačným smerom

Táto myšlienka má svoje opodstatnenie: Coriolisov efekt skutočne znamená, že rotácia Zeme spôsobuje, že hurikány a cyklóny sa na severnej pologuli točia proti smeru hodinových ručičiek a pod rovníkom v smere hodinových ručičiek. Ale množstvo vody v záchode je príliš malé na to, aby bolo ovplyvnené rovnakým spôsobom – voda krúži v odtoku podľa toho, aké sily ju v záchode usmerňujú. Akýkoľvek drobný nedostatok symetrie v odtoku, vrátane nánosov alebo krivej inštalácie, usmerní tok vody.

Neandertálci mohli byť rovnako inteligentní ako ľudia

Nový výskum naznačuje, že neandertálci neboli hrbatí jaskynní ľudia, ktorí vymreli, pretože neboli takí dômyselní ako ľudia, s ktorými koexistovali a krížili sa. V skutočnosti vytvárali jaskynné maľby v Španielsku približne 20 000 rokov pred príchodom moderných ľudí do Európy, uvádza sa v článku v časopise Nature. Používali tiež nástroje a vyrábali šperky. Prečo teda vyhynuli? Štúdia z roku 2017 uverejnená v časopise Nature Communications naznačuje, že ich jednoducho mohli prekonať vlny Homo sapiens. Tie na ich územie prenikali z Afriky, počnúc približne pred 50 000 rokmi – dva druhy nemôžu obsadiť rovnaké útočisko bez toho, aby sa jeden z nich nezmenil alebo nevymrel.

Napoleon Bonaparte nebol taký malý

Podľa stĺpčeka Tristina Hoppera v kanadských novinách National Post z roku 2016 bol v skutočnosti na svoju dobu približne stredne vysoký – meral približne 170 cm. Karikatúry publikované v Anglicku ho zobrazovali ako nízkeho. Keď zomrel, prítomní ľudia tvrdili, že meral 157 cm, ale to bolo spôsobené rozdielom medzi francúzskymi a britskými mernými jednotkami. V britských karikatúrach bol však už roky zobrazovaný ako malý, drobný a detinský človek.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov