Zaujímavosti

Zívanie a naťahovanie po prebudení? Prečo to robíme?

zívanie

videní: 546

Zívanie a naťahovanie po prebudení? Prečo to vlastne robíme? To sa dozviete v tomto článku.

Budík  nás upozorňuje , aby sme ráno vstali, ale neprebudí naše telo. A tak sa naťahujeme a zívame. Možno práve preto, že to robíme ako mimovoľný proces, tomu ani nevenujeme pozornosť. Avšak tieto 2 akcie robia pre naše telá oveľa viac, ako len zobudenie.

1. Strečing svaly prestaví

Prečo sa po prebudení inštinktívne naťahujeme a zívame a prečo je to také dôležité

Keď spíme, naše svaly strácajú tón a gravitácia ťahá krv na jedno miesto pozdĺž chrbta. Keď sa naťahujeme, masíruje to krv a pomáha jej jemne sa vrátiť do svojej pôvodnej polohy. Ale keď naše nervové impulzy dosiahnu svoj limit, svaly sa chránia pred preťažením tým, že ich preťažia.

Strečing na chvíľu uvoľní svaly z miesta odpočinku, aby mohli pracovať na svojom správnom umiestnení. Tento proces nám pomôže s pohybmi, pri ktorých musíme vstať a začať sa hýbať.

2. Keď sa naťahujeme a zívame, znižujeme stres

Prečo sa po prebudení inštinktívne naťahujeme a zívame a prečo je to také dôležité

Keď zívame a zároveň sa naťahujeme,  pomáhame prietoku krvi, čo automaticky znižuje stres. Je to preto, že časť nervového systému, ktorá je zodpovedná za náš srdcový rytmus, trávenie a endokrinné funkcie, má rýchly štart.

3. Môže to pomôcť so stuhnutím

Prečo sa po prebudení inštinktívne naťahujeme a zívame a prečo je to také dôležité

Trávenie viac času v  jednej polohe môže mať vplyv na naše telo a spôsobiť napnutie a stuhnutie. Keď sa po prebudení natiahneme, precvičia sa kĺby a svaly, čo pomáha udržiavať širší rozsah pohyblivosti, aj keď sa nedostaneme k zložitým činnostiam. Nášmu mozgu to hovorí, že je čas vstať.

4. Pomôže to mozgu vyslať silnejšie signály do svalov

Why We Instinctively Stretch and Yawn When We Wake Up and Why It’s So Important

Strečing pomáha  obnoviť komunikáciu medzi mozgom a svalmi. To znamená, že keď sa ponaťahujeme, náš mozog vysiela silnejšie signály do našich svalov. Spätná väzba potom umožňuje mozgu pracovať na tom, aké silné by mali byť signály, aby mohol vykonávať rôzne úlohy.

5. Zívanie ti nedovolí zaspať

Why We Instinctively Stretch and Yawn When We Wake Up and Why It’s So Important

Zívanie ochladzuje mozog a pomáha nám bdieť. Tiež zívame, keď sa nudíme, aby sme zostali bdelí a pokračovali v práci, ktorú potrebujeme dokončiť.

Stretching môžeme vidieť aj ako softvérový reset. Je to preto, lebo naštartuje nervový systém a zvýši rýchlosť procesov , ktoré nás počas dňa udržia bdelých. Okrem toho zvyšuje srdcovú frekvenciu a tlačí krv do našich končín.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov