TOP 10

Albert Einstein – 10 vecí, ktoré si (pravdepodobne) nevedel

Albert Einstein

videní: 4.4K

Albert Einstein – jedna z najikonickejších osobností minulého storočia. Teória relativity, E = mc na druhú a množstvo ďalších, dnes už všeobecne známych formúl. Avšak Albert bol zaujímavou osobou aj v súkromnom živote. Toto je desať vecí, ktoré si o najväčšom fyzikovi všetkých čias pravdepodobne nevedel.

Albert Einstein a 10 zaujímavých faktov

1. Zriekol sa svojho nemeckého občianstva, keď mal 16 rokov.

Albert Einstein mal od raného veku odpor voči nacionalizmu akéhokoľvek druhu a považoval za vhodnejšie byť “občanom sveta”. Keď mal 16 rokov, vzdal sa svojho nemeckého občianstva a bol oficiálne bez štátnej príslušnosti, kým sa v roku 1901 nestal švajčiarskym občanom.

2. Oženil sa s jedinou ženou na hodinách fyziky.

Mileva Marićová bola jedinou študentkou v Einsteinovej triede na škole vo švajčiarskom Zürichu. Bola veľmi vášnivou matematičkou, vedátorkou a nádejnou fyzičkou, no všetkých týchto ambícií sa vzdala, keď sa vydala za Einsteina a stala sa matkou jeho detí.

Albert Einstein a Mileva Marićová

3. FBI o ňom viedla 1.427-stranový dokument.

V roku 1933, krátko pred jeho tretím výletom do USA, začala FBI zhromažďovať informácie o Albertovi Einsteinovi. Tento súbor sa rozrástol na 1.427 strán dokumentov zameraných na celoživotné združenie Einsteina s pacifistickými a socialistickými organizáciami. J. Edgar Hoover dokonca odporučil, aby bol Einstein zo Spojených štátov vyhostený.

4. Mal nemanželské dieťa.

Einsteinova budúca manželka Mileva počas pobytu so svojou rodinou v Srbsku v roku 1902 porodila nemanželskú dcéru Einsteina. Dieťa bolo pomenované Lieserl a historici veria, že buď zomrela v detstve, pravdepodobne na šarlach, alebo bola opustená. Einstein s najväčšou pravdepodobnosťou svoju dcéru nikdy nevidel osobne. Jej existencia nebola známa až do roku 1987, kedy bola zverejnená zbierka Einsteinových listov.

einstein-645461_1280

5. Na rozvod s prvou manželkou použil peniaze za výhru Nobelovej ceny.

Predvídajúc výhru Nobelovej ceny ponúkol Einstein celú svoju očakávanú finančnú odmenu svojej prvej manželke Mileve Marićovej, aby sa s ním dohodla na rozvode. Cena dosiahla výšku 32.250 dolárov, čo bolo viac ako desaťnásobok ročného platu priemerného profesora v tom čase.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov