Zaujímavosti

Vedci odhaľujú, ako mladá krv omladzuje starnúce mozgy

krv

videní: 885

Ako dokáže mladá krv omladiť starnúce mozgy? A nie, vedci nepodporujú vampirizmus – podporujú však injekcie a cvičenia, ktoré posielajú krvné doštičky do mozgu. Tie vam môžu pomôcť stať sa mladšími.

Lákavá myšlienka jednoduchého spôsobu, ako zvrátiť starnutie, sa môže čoskoro stať realitou vďaka pozoruhodným novým zisteniam neurovedcov.

Je známe, že tri zásahy spomaľujú a dokonca zvrátia biologické hodiny starnutia. Sú to: transfúzie mladej krvi, hormónu, ktorý sa v našom tele nazýva klotho, a fyzické cvičenie.

Ale jedna dôležitá vec spája všetky tieto veci, a to krvné doštičky.

Krvné doštičky sú krvné bunky, ktoré pri zranení vášho tela vytvárajú poplach vášho imunitného systému a vytvárajú zrazeniny, ktoré vám pomáhajú liečiť sa.

Vedci z celého sveta zistili, že skupina molekúl uvoľnených krvnými doštičkami známa ako doštičkový faktor 4 (alebo PF4) je rozhodujúcim posledným krokom pri poskytovaní výhod týchto troch činností mozgu. A čo viac, PF4 môže dokonca pomôcť mozgu zvrátiť svoj vek.

Mladá krv = omladenie starnúceho mozgu?

PF4 sa uvoľňuje po injekciách krvnej plazmy (krv bez červených krviniek) alebo klotho alebo cvičením.

Keď 22-mesačným myšiam – ekvivalentom 70-ročných ľudí – bola injekčne podaná mladá krvná plazma, PF4 zmenil ich kognitívny vek. V skutočnosti PF4 znížil tento vek na ekvivalent 30. alebo 40. rokov. Mladé myši, ktoré dostali PF4, sa medzitým stali múdrejšími.

Objavy nezávisle od seba vykonali tri tímy. Keď si však uvedomili, že všetci identifikovali PF4 ako kľúčovú zložku týchto výhod, tieto tímy spojili svoje sily, aby v rovnakom čase zverejnili svoje články.

Štúdie o mladej krvi a injekciách klotho viedli dva rôzne tímy na Kalifornskej univerzite v San Franciscu (UCSF). Vedci z University of Queensland v Austrálii viedli štúdiu o cvičení.

Štúdie o mladej krvi a injekciách klotho viedli dva rôzne tímy na Kalifornskej univerzite v San Franciscu (UCSF). Vedci z University of Queensland v Austrálii viedli štúdiu o cvičení.

“Keď sme si uvedomili, že sme nezávisle a náhodou našli to isté, spadla nám sánk,” povedala Dr Dena Dubal, profesorka UCSF, ktorá viedla štúdiu o klotho.

„Skutočnosť, že tri samostatné výskumy sa zblížili na faktoroch krvných doštičiek, skutočne zdôrazňuje platnosť a reprodukovateľnosť tejto biológie. Nastal čas venovať sa faktorom krvných doštičiek v zdraví mozgu a zlepšovaní kognitívnych funkcií.“

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov