Zaujímavosti

Vedci odhaľujú, ako mladá krv omladzuje starnúce mozgy

krv

videní: 904

Nanovo umyté mladou krvou

V štúdiách starnutia vedci často transfúzujú krv z mladej myši do starej myši pomocou postupu známeho ako parabióza. Je to preto, že je známe, že mladá krv robí zvieratá mladšie, s odolnejšími svalmi a pružnejším mozgom.

Tím z UCSF Bakar Aging Research Institute však zistil, že samotná plazma môže napodobňovať tieto výhody a zvrátiť starnutie.

Starým myšiam vstrekli mladú krvnú plazmu – ktorá obsahuje viac PF4 ako stará krv. Staré myši boli omladené a mali lepšie výsledky v testoch pamäti a učenia ako ich náprotivky.

Potom si sami vstrekli krvné doštičky PF4 a zistili, že sú rovnako účinné pri znižovaní zápalu v starnúcich telách a mozgoch starých myší.

Proteínová podpora mozgu

Druhý tím UCSF, vedený Dr Dubalom, zistil, že injekcia klotho uvoľnila PF4 v telách zvierat.

Pred desiatimi rokmi Dubal ukázala, že proteín klotho nám pomáha zostať zdravými, keď starneme tým, že robí náš mozog odolným voči degenerácii. Ale kedykoľvek došlo k vstreknutiu klotho do tela, nikdy sa nedostalo do mozgu. Vedela, že musí existovať niečo iné, čo uľahčuje jeho prínos pre zdravie mozgu.

Keď tím vstrekol zvieratám klotho, videli jeho obrovský vplyv na mozog. Pozorovali, že PF4 zvyšuje tvorbu nových nervových spojení na zlepšenie tvorby pamäte.

Tím zistil, že mladé aj staré zvieratá si posilnili mozog. Výsledkom je, že teraz hľadajú terapeutické použitie injekcií klotho.

Odomknutie výhod cvičenia pre mozog

Tím z University of Queensland zistil, že PF4 sa po cvičení uvoľnil do krvného obehu – a rovnako ako u iných tímov, toto uvoľnenie zlepšilo výkon mozgu.

Štúdia naznačuje, že táto možnosť je bez injekcií a môže byť lepšia pre mladých ľudí ako preventívne opatrenie. Pre starších ľudí s problémami s pohyblivosťou by injekcie plazmy alebo klotho pravdepodobne ukázali lepšie zásahy proti poklesu kognitívnych funkcií.

Zdroj: sciencefocus | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov