TOP 10

Albert Einstein – 10 vecí, ktoré si (pravdepodobne) nevedel

Albert Einstein

videní: 4.6K

6. Oženil sa so svojou sesternicou.

Elsa, druhá pani Einsteinová, bola dcérou sestry matky Alberta. To znamená, že bola Einsteinovou priamou sesternicou. Aby toho nebolo málo, boli dvojnásobnými pokrvnými príbuznými. Elsin otec a Albertov otec boli taktiež bratrancami. Jej dievčenské priezvisko teda bolo Einsteinová.

7. Bol aktivistom za občianske práva pred vzniknutím hnutí za občianske práva.

Einstein bol silným podporovateľom občianskych práv a slobody prejavu. Keď bol W. E. B. Du Bois v roku 1951 označený za neregistrovaného agenta zahraničnej moci, Einstein sa dobrovoľne prihlásil ako svedok v jeho mene. Po tom, ako advokát Du Boisa informoval súd, že sa objaví Einstein, sudca rozhodol o zamietnutí prípadu.

By Bundesarchiv, Bild 102-00486A / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, Link

8. Jeho syn bol po väčšinu svojho dospelého života v psychiatrickej liečebni.

Druhý Albertov syn, Eduard, ktorého láskavo nazývali “Tete”, mal diagnostikovanú schizofréniu a bol inštitucionalizovaný počas väčšiny svojho dospelého života. Eduard bol fascinovaný psychoanalýzou a bol veľkým fanúšikom Freuda. Hoci komunikovali prostredníctvom listov, Albert po emigrácie do USA už nikdy neuvidel svojho syna. Eduard zomrel vo veku 55 rokov na psychiatrickej klinike.

9. Mal skalné priateľstvo s “otcom chemickej vojny”.

Fritz Haber bol nemecký chemik, ktorý pomohol Einsteinovi dostať sa do Berlína a stal sa tak jedným z jeho blízkych priateľov. Haber bol židovského vyznania, ale obrátil sa na kresťanstvo. Počas prvej svetovej vojny vyvinul smrteľný plynný chlór, ktorý bol ťažší ako vzduch a mohol sa dostať do zákopov, aby bolestivo zadusil vojakov tým, že im vypálil ústnu dutinu a pľúca. Haber je označovaný za “otca chemickej vojny”.

Fritz Haber

10. Albert Einstein mal vzťah s údajnou ruskou špiónkou.

V roku 1935 ho Einsteinova nevlastná dcéra Margot predstavila s Margaritou Konenkovovou, ktorá sa neskôr stala jeho milenkou. V roku 1998 bolo vydražených deväť milostných listov napísaných v rokoch 1945 až 1946 od Einsteina pre Konenkovovu. Podľa knihy, ktorú napísal ruský špión, bola Konenkovová ruskou agentkou, hoci historici toto tvrdenie nepotvrdili.

Zdroj: nationalgeographic | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov